Vepřová roláda plněná omeletou se zeleninou
(Recepty z časopisu ONA, česká kuchyně)
Suroviny pro 8 porcí:500 g vepřové pečeně bez kostí 3 lžíce oleje na pečení1 lžíce sójové omáčky1 lžička rajského protlaku2 lžíce grilovacího koření
Na omeletu:1 malá karotka, na drobné kostky50 g cukety, na drobné kostky2 vejcesůl podle chuti2 lžíce másla na upečení
Na ozdobu:např. několik snítek petrželové natě nebo bazalky, na kolečka nakrájená rajčata a pod.
Postup přípravy:
Příprava omelety
Kostky mrkve a cukety spaříme vroucí vodou a necháme na sítku okapat.Vejce rošleháme, osolíme a opepříme.Na pánvi rozhřejeme máslo a pak do ní vlijeme rozšlehaná vejce.Povrch posypeme kostkami karotky a cukety.Když se omeleta na spodní straně srazí, otočíme ji a pánev ihned odstavíme.
Příprava roládyVepřovou pečení opatrně rozkrojíme tak, aby vznikl souvislý plát. Jeden z delších okrajů plátu v šířce asi 10 cm rozklepeme, aby zavinutá roláda dobře držela.Osolíme a položíme na plát masa omeletu se zeleninou a od nenaklepaného konce stočíme.Roládu upevníme provázkem a na rozehřátém oleji v pekáčku ji ze všech stran opečeme.Pak ji po celém povrchu potřeme směsí sójové omáčky, rajského protlaku a koření.
Pečení a podávání rolády:Stočenou roládu vložíme do trouby předehřáté na 190°C na dobu asi 45 minut. Nnecháme ji přes noc vychladnout a druhý den ji nakrájíme na plátky.Podáváme s chlebem obloženou zeleninou, případně i s netradiční bylinkovou hořčicí - do koupené hořčice např. zamícháme najemno nasekané čerstvé bylinky ze zahrádky jako petrželku, estragon, pažitku a pod.)
ZPĚT do kapitolyHOME