Pečené vepřové koleno na černém pivě
(Recept z farmy Bolka Polívky uvedeném v kalendáři pro rok 2007)
Na Valašku nikdy nebylo u většiny obyvatel tak dobré jídlo a pití jako je dnes na jídelním lístku restaurace na "exilové" farmě "valašského krále" Bolka Polívky. "Masa, krom vepřového, málo kdo z Valachů, zvláště chudobných, požívá. Uzené vařívá se zde obyčejně s kvačkou aneb vodní řepou"(Gallaš 1820). Chudina pochutnala si na masu jen několikrát v roce, o svátcích nebo při jiných výjimečných příležitostech. U sedláků měli maso každou neděli, a to od zimy do léta uzené vepřové, na podzim skopové maso a ve sváteční dny i maso hovězí a slepičí. V panské a měšťanské kuchyni vařilo se více masa, a to zejména hovězího. Hodně záleželo na položení vsí. Horské kraje, kde se chovalo vepřů méně, se masa na neděli nedostávalo ani v selských rodinách. Celkově se tehdy na Valašsku jedlo podstatně méně masa než na sousední Hané a na Slovácku. Významnou událostí v životě rodiny byla zabíjačka. Zásobila spižírnu i na půl roku masem a ještě déle musel vydržet tuk. A Dančáková vypověděla:"Když přišla zima a s ní mrazy, chystali se v chalupách k zabíjačce. Každý měl už někoho z příbuzenstva, nebo to byl sám hospodář, kdo zabíjačku prováděl, a sezvaní mužští členové rodiny mu pomáhali. Došlo se za strýcem, neb kmocháčkem a naptalo se najisto, aby nepřišly dvě zabijačky na jeden den. Ono by se to stihlo, ale přitom se besedovalo a pěkně pomaloučku se při té vzácnosti, která byla jednou za rok, den ztratil." Mnozí vesničtí pamětníci udávají, že se u nich počátkem 20. století všechno maso vařilo, a to i čerstvé vepřové maso, husa, nebo i upytlačený zajíc. Jiná úprava než vaření, jako např. v tomto receptu, je doložena pouze v panské kuchyni.
Pečené koleno na černém pivě, foto zdrojSuroviny na 4-8 porcí:
  • 4 vepřová kolena s kostí
  • sůl a pepř
  • tymián
    Na marinádu:
  • 500 ml černého piva
  • 6 lžíc kečupu
  • 2 lžíce povidel
  • 4 stroužky česneku
  • 200 ml olej

    Postup přípravy:

    Příprava marinády:
  • V míse smícháme pivo, kečup, olej, povidla a česnek.
    Příprava kolen před pečením:
  • Vepřová kolena nařízneme ke kosti a obnažíme je, aby se koleno lépe propeklo.
  • Osolíme, opepříme, ovoníme tymiánem a pak je naložíme na 6 hodin do již připravené pivní marinády.
    Pečení kolen a podávání:
  • Marinovaná kolena pečeme v troubě při 60°C asi 2,5 hodiny.
  • Podáváme nejlépe na dřevěném talíři obložená naloženou zeleninou (kyselé okurky, papričky apod.), dále např. se staročeskou jablečno-křenovou vejmrdou, hořčicí a případně s jinými pikantními omáčkami postavenými v malých miskách na talíř nebo stůl.

    Valašské ženy při svačine na poli















    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]