Thajská grilovaná vepřová satay - Barbecued Thai Pork Satay
(Recept ze stránek videojugBETA, do DDK zařazeno v červnu 2007, thajská kuchyně)Satay - jsou v podstatě na krátkém dřívku napíchnuté kousky marinovaného masa různého druhu. Můžeme říci, že je to vlastně "kebab". Takové kebaby jsou oblíbené v Singapuru, Malajsii, Indonésii i Thajsku. Recepty na marinádu se mění od oblasti k oblasti; tak například satay malajsijské kuchyně byl velkou měrou ovlivněn Araby, kteří sem dorazili ze Středního Východu i se svou vírou. Pokrm je prodáván jako rychlé jídlo ("fast-food") nejčastěji v pouličních pojízdných stáncích, na místech, které jejich prodavači-kuchaři mají již strategicky vyhlídnuté podél nejrušnější části ulice. Jejich přítomnost je však již zdaleka znát podle všemi směry šířící se aromatické vůni grilovaného masa nad dřevěným uhlím. Satay je většinou podáván spolu s "ketupat", což je stlačená lepkavá rýže, se syrovou cibulí a arašídovou omáčkou v malé misce. Přináším převzatý recept i s instrukční video ukázkou, který můžeme s úspěchem využít při naší letní "barbecue party". Podáváme pak satay svým přátelům jako exotickou chuťovku či předkrm.
Suroviny pro 4 porce:
220 g vepřového libového masa nakrájeného na 8 pruhů
Na marinádu:4 lžíce sójové omáčky4 lžíce ústřicové omáčky2 lžíce zeleného koriandru, nasekaného2 stroužky česneku, nasekané2 lžíce hnědého cukru1 cibule šalotka (jarní cibulka), nasekaná najemno
Na chilli dip-omáčku:4 lžíce rybí omáčky1 1/2 lžičky limetkové (citrónové) šťávy1 červená chilli paprička, zbavená semínek a nasekaná1 lžice sezamového oleje1 lžička hnědého cukru
Postup přípravy:
Příprava surovin a zařízení ke grilováníVšechny suroviny odměříme a připravíme předem do vhodných nádob - misek.Připravíme a rozehřejeme gril; jestliže používáme gril na dřevěné uhlí zapálíme ho již 30-45 minut před vlastním grilováním.Zařízení bude připraveno na vlastní grilování tehdy, když uhlí již nehoří plamenem a přemění se na bílou žárem sálající hmotu.Jestli-že použíjeme gril na plyn, zapneme ho na nejvyšší stupeň a ponecháme předehřát asi 15-20 minut.
Příprava marinády a marinování masaVe větší míse smícháme sójovou omáčku, ústřicovou omáčku, koriandr (petrželku), česnek, cukr a vše dobře promícháme.Proužky vepřového masa ponoříme do marinády nejméně na jednu ghodinu.
Příprava vlastního kebabuMarinované vepřové proužky střídavě jakoby prošiváme podélně grilovacím dřívkem (jehlou)
Příprava dip-chilli omáčkyV menší misce smícháme šalotku s rybí omáčkou, limetkovou /citrónovou) šťávou, cukrem, chilli a sezamovým olejem.
Grilování vepřového masaNa vlhkých dřívkách připravené kebaby grilujeme nad horkým popelem nejprve po jedné straně po dobu asi 3 minut a dokončíme otočením a opékáním během jednu a půl minuty, pokud uhlí vzplane uhasíme plameny pohotově připravenou vodou (např. střičkou).Hotové kebaby pokládáme na větším servírovací tácku, na který postavíme také misku s dip-chilli omáčkou.
Instrukční VIDEO:How To Make Barbecued Thai Pork Satay - instruktážní video ze stránky videojugBETA
ZPĚT do kapitolyHOME