Krkovička nadívaná sušenými švestkami
(Svět kuchyně, čís. 32, Radian Havířov 2002)
Suroviny pro 8 porcí:
1,5 kg vepřové krkovičky300 g sušených švestek, namočených a pak vypeckovaných2 lžíce másla
Na marinádu:1 cibule, nasekaná3 stroužky česneku, nasekané1 šálek červeného vína1 šálek vinného octa2 bobkové listy4 hřebíčky,několik kuliček nového kořeníněkoli zrnek černého pepře
Na ozdobu: - několik snítek petrželové natě
Postup přípravy:Do kastrolu nalijeme ocet a víno, přidáme česnek, cibuli, pepř, bobkový list, nové koření a hřebíčky a krátce (2-3 minuty) povaříme.Horkou marinádou zalijeme omyté a očištěné maso a necháme 2-3 hodiny odležet.Mezitím švestky zalijeme teplou vodou, necháme nabotnat a scedíme; pokud chceme, můžeme ze švestek odstranit pecky.Krkovičku vyjmeme z marinády, osušíme, napícháme úzkým ostrým nožem a do vpichů vložíme švestky.Na pekáči rozehřejeme máslo, vložíme maso a osmahneme, aby se povrch zatáhl.Maso s opečenou kůrčičkou podlijeme marinádou a 1 a 1/2 hodiny pečeme při teplotě 180°C.Krkovičku se švestkami podáváme nakrájenou na plátky, ozdobenými snítkami petrželové natě a s brambory na různý způsob jako přílohou.
ZPĚT do kapitolyHOME