Domácí vepřová konzerva z Jižní Moravy
(Kamilka Kroupová, Brno, srpen 2006)
Domácí vepřová konzerva - je chutnou pomazánkou na chleba, která nám uzavřená ve sklenicích vydrží poměrně dlouho. Umožňuje uchovat "nadbytečné" maso např. po zabijačkách, ale nakonec nic nebrání ani těm, kteří doma nepěstují pašíky si ji vyrobit z koupeného masa a rovněž si pochutnat. Mezi jihomoravskými hospodyňkami koluje tento recept v několika úpravách. V původním receptu je uvedeno poměrně hodně soli, tj. 20 g/kg masa, což představuje 1 lžíci soli na sklenici. Zřejmě má vyšší dávka prodloužit trvanlivost. Na radu své dcery Kamily jsem však množství soli snížil. Jednak je to relativně zdravější a nakonec stejně toto chutné masíčko asi nebudeme nijak moc dlouho skladovat. Také s kořením doporučuji ještě experimentovat a to podle vlastní fantazie a chuti. Pokud se vám zajimavá kombinace zdaří, klidně do DDK napiště.
Suroviny:
  • 1 kg vepřového masa na větší kousky, např. prorostlý bůček
  • 10 g soli (asi 1/2 lžíce na sklenici)
    Na vývar k zalití:
  • celý pepř
  • 6 zrnek nové koření
  • 2 bobkové listy

    Postup přípravy:
  • Vepřové kostky osolíme, dobře promícháme a raději ještě promneme se solí, než je natlačíme do sklenic.
  • Nahoru každé sklenice můžeme položit vepřovou kůži.
  • Koření svaříme v přiměřeném množství vody a horkým vývarem zalijeme maso ve sklenicích až po okraj.
  • Uzavřeme víčkem a naplněné sklenice v přiměřeně velkém hrnci (z ekonomických důvodů nejlépe všechny najednou) vaříme ve vodě po dobu 2 hodin.
  • Pak je necháme vychladnout a po 24 hodinách sklenice s masem ještě pro jistotu ještě asi 1 hodinu povaříme.
  • Pak necháme vychládnout a odležet minimálně 10 dní při pokojové teplotě.
  • Maso používáme studené, nejlépe namazané na dobrém chlebu např. s kyselou okurčičkou aj.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]