Vepřová pečeně v jablečném pyré
(Recept ze "Svět kuchyně", č. 37, Radion s. r.o. Havířov, 2002, česká kuchyně)
Vepřová pečeně - je v tomro receptu po částečném zapečení potřena oslazeným jablečným pyré mírně kořeněným skořicí. Po dopečení je pak maso obaleno zlatavou zkaramelizovanou kůrčičkou, pod kterou zůstává šťavnaté a lehce aromatizované i přítomným hřebičkem. Takto připravené maso můžeme podávat i studené. Chutná vybraněji a jemněji než šunka.
Suroviny pro 6 porcí:
  • 1,5 kg vepřové pečeně nebo kýty
  • 1 lžička soli, pepř
  • 10 hřebíčků
    Na jablečné pyré:
  • 500 g kyselejších (navinulejších) jablek, oloupaných bez jadřinců
  • 70 g cukru
  • 1/4 tyčinky skořice
  • 1 lžička citrónové šťávy
    Příloha: kysané zelí, švestky v octovém nálevu, brambory vařené nebo jako pyré

    Postup přípravy:
    Příprava jablečného pyré:
  • Jablka rozkrájíme na malé kousky, vložíme do hrnce s 1/2 šálku vody, přidáme cukr, skořici a citrónovou šťávu.
  • Vaříme 10 minut, pak vyjmeme skořici a jablka propasírujeme (rozmixujeme).
    Příprava a pečení masa
  • Maso vcelku omyjeme, osušíme, osolíme, opepříme a stejnoměrně prošpikujeme hřebíčky.
  • Položíme na plech tučnější stranou nahoru a při teplotě 180°C pečeme asi 1 1/2 hodiny. Pak na pečeni naneseme jablečném pyré (maso neobracíme) a pečem e dalších 30 minut při stejné teplotě. Během pečení pyré se přemění ve zlatou kůrčičku. Troubu vypneme a maso zde ještě ponecháme asi 10 minut.
  • Pak teprve pečeni nakrájíme na silnější pláty, narovnáme na mísu a podáváme.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]