Vepřová pečeně v jablečném pyré
(Recept ze "Svět kuchyně", č. 37, Radion s. r.o. Havířov, 2002, česká kuchyně)Vepřová pečeně - je v tomro receptu po částečném zapečení potřena oslazeným jablečným pyré mírně kořeněným skořicí. Po dopečení je pak maso obaleno zlatavou zkaramelizovanou kůrčičkou, pod kterou zůstává šťavnaté a lehce aromatizované i přítomným hřebičkem. Takto připravené maso můžeme podávat i studené. Chutná vybraněji a jemněji než šunka.
Suroviny pro 6 porcí:1,5 kg vepřové pečeně nebo kýty1 lžička soli, pepř10 hřebíčků
Na jablečné pyré:500 g kyselejších (navinulejších) jablek, oloupaných bez jadřinců70 g cukru1/4 tyčinky skořice1 lžička citrónové šťávy
Příloha: kysané zelí, švestky v octovém nálevu, brambory vařené nebo jako pyré
Postup přípravy:
Příprava jablečného pyré:Jablka rozkrájíme na malé kousky, vložíme do hrnce s 1/2 šálku vody, přidáme cukr, skořici a citrónovou šťávu. Vaříme 10 minut, pak vyjmeme skořici a jablka propasírujeme (rozmixujeme).
Příprava a pečení masaMaso vcelku omyjeme, osušíme, osolíme, opepříme a stejnoměrně prošpikujeme hřebíčky.Položíme na plech tučnější stranou nahoru a při teplotě 180°C pečeme asi 1 1/2 hodiny. Pak na pečeni naneseme jablečném pyré (maso neobracíme) a pečem e dalších 30 minut při stejné teplotě. Během pečení pyré se přemění ve zlatou kůrčičku. Troubu vypneme a maso zde ještě ponecháme asi 10 minut.Pak teprve pečeni nakrájíme na silnější pláty, narovnáme na mísu a podáváme.
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME