Dušené vepřové po staročesku
(Propagační leták Spotřebního družstva, 1985, česká kuchyně)
»Středověká česká kuchyně - se nemohla hlavně v poslední dny masopustu obejít bez vepřového a smažené cibule. Podle staročeských kuchařských knih se v 15. - 16. století se vepřové maso připravovalo často nadivoko. Prase se zabilo speciálním způsobem, aby si podrželo krev, a maso se potom na týden naložilo. Ještě častěji se však vepřové vařilo s cibulí, jablky, vínem nebo pivem a octem, jindy se podávalo s omáčkou ze švestek nebo višní. O vepřové pečeni se tehdejší kuchařské knihy nezmiňují.«
(Magdalena Beranová, PhDr: "Jídlo a pití v pravěku a ve středověku", Academia Praha, 2005)
Suroviny:
  • 1 kg vykostěného tučnějšího ramínka nebo plecka, na větší kousky
  • 1 větší cibule, najemno
  • 1 lžíce másla
  • sůl
  • 1 špetka kmínu
  • 2 zrnka nového koření
  • 1 lžička citrónové šťávy
  • 2 lžičky strouhaného chleba
  • 200 ml švětlého piva
    Příloha: vařené brambory

    Postup přípravy:
  • Maso omyjeme a nakrájíme na kousky.
  • Nakrájenou cibuli osmahneme na másle, přidáme maso, sůl, kmín, nové koření, citrónovou šťávu a zamícháme.
  • Podlijeme vodou a dusíme pod pokličkou.
  • Když je maso skoro měkké přidáme strouhaný chléb, pivo zamícháme a podle potřeby ještě zředíme horkou vodou.
  • Maso dosusíme doměkka a ze šťávy vybereme zrnka nového koření.
  • Podáváme s vařenými brambory.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]