Pečené škvarky - "vejpečky"
(Propagační leták Spotřebního družstva, 1985, česká kuchyně)Pečené škvarky neboli "vejpečky" - podáváme ještě teplé se strouhaným nebo jablečným křenem ("vejmrdou"), hořčicí, sladkokyselými okurky a červenými naloženými kapiemi. Také je můžeme podle chuti (a svého tělesného stavu) přimastit vypečeným sádlem nebo je podávat studené. Vychladlé sádlo přelijeme do skleničky necháme ztuhnout a i s několika vejpečky používat jako pomazánku na chléb.
Suroviny:1 kg vykostěného tučnějšího ramínka nebo plecka nebo masitějšího bůčkukmínmletá sladká paprikasůl1-2 stroužky česneku
Příloha: krajíčky tmavého chleba
Postup přípravy:
Maso omyjeme a nakrájíme na kostky, veliké asi 5x5 cm.Kousky masa rozložíme do pekáče a potřeme dobře rozetřeným česnekem (pro usnadnění můžeme česnekem osušené maso potřít ještě když je vcelku - DDK), posypeme kmínem a mletou paprikou.Podlijeme horkou vodou a pečeme v troubě (při 180°C) asi hodinu.Během pečení maso ze všech stran obracíme a kapalinu přitom necháme vypéci vždy až do tuku a pak podlijeme malým množstvím horké vody.Kousky masa s tukem musíme péci a nikoliv dusit; nesmíme je však péci příliš pomalu a neúměrně dlouho, aby se nevysušily.Dozlatova opečené kousky masa vyjmeme z pekáčku a vypečený omastek slijeme do kastrolku.Pečené škvarky neboli "vejpečky" rozdělíme na talíře a obložíme hromádkami strouhaného křenu či "vejmrdy", horčicí a dílky sladkokyselé okurky, naložené kapie nebo dalšími pikantními pochoutkami. Podáváme s dobrým, nejlépe černým, chlebem, můžeme je také podávat položené na zelí s nočky - jako moravské vrabce.
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME