Pečené vepřové koleno a´la bažant
(Recept od Vladimíra Böhma z Kralup nad Vltavou, únor 2006, česká kuchyně)
Koleno a´la bažant - věnované DDK panem Böhmem, je cenově velmi přijatelné jídlo, které údajně žádného labužníka u jejich rodinného stolu nikdy nezklamalo.
Suroviny:
  • 1 větší vepřové koleno
  • 10 kuliček celého pepře
  • 6 kuliček nového koření
  • 2 bobkové listy
  • sůl
  • voda na podlití
  • 100 g slaniny, na kostičky
  • 2 větší cibule, nakrájené
    Příloha:bramborová kaše a zelný salát nebo bramborový či houskový knedlík se zelím

    Postup přípravy:
  • Vepřové koleno vykostíme a získaný plát masa a tuku z obou stran nasolíme a zavineme do rolády.
  • Roládu dobře utáhneme a převážeme režnou nití.
  • Takto zabalené koleno vložíme do pekáče i s kostí, podlijeme vodou, přidáme pepř, nové koření a pod pokličkou v troubě dusíme.
  • Během pečení přiléváme vodu dle potřeby a dusíme do změknutí.
  • Mezitím kostičky slaniny necháme rozpustit na pánvi, přidáme nakrájenou cibuli a necháme ji zesklovatět.
  • Když je maso téměř měkké, sundáme poklici a necháme vodu téměř vydusit a maso na povrchu zčervenat.
  • Maso přelijeme slaninou s cibulkou a ještě chvíli zapékáme za občasného přelití vypečenou šťávou.
  • Po upečení odmotáme z roličky nitě a nakrájíme ji na plátky silné dle libosti.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]