Pečené vepřové koleno a´la bažant
(Recept od Vladimíra Böhma z Kralup nad Vltavou, únor 2006, česká kuchyně)Koleno a´la bažant - věnované DDK panem Böhmem, je cenově velmi přijatelné jídlo, které údajně žádného labužníka u jejich rodinného stolu nikdy nezklamalo.
Suroviny:
1 větší vepřové koleno10 kuliček celého pepře6 kuliček nového koření2 bobkové listysůlvoda na podlití100 g slaniny, na kostičky2 větší cibule, nakrájené
Příloha:bramborová kaše a zelný salát nebo bramborový či houskový knedlík se zelím
Postup přípravy:Vepřové koleno vykostíme a získaný plát masa a tuku z obou stran nasolíme a zavineme do rolády.Roládu dobře utáhneme a převážeme režnou nití.Takto zabalené koleno vložíme do pekáče i s kostí, podlijeme vodou, přidáme pepř, nové koření a pod pokličkou v troubě dusíme.Během pečení přiléváme vodu dle potřeby a dusíme do změknutí.Mezitím kostičky slaniny necháme rozpustit na pánvi, přidáme nakrájenou cibuli a necháme ji zesklovatět.Když je maso téměř měkké, sundáme poklici a necháme vodu téměř vydusit a maso na povrchu zčervenat.Maso přelijeme slaninou s cibulkou a ještě chvíli zapékáme za občasného přelití vypečenou šťávou.Po upečení odmotáme z roličky nitě a nakrájíme ji na plátky silné dle libosti.
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME