Jamieho pečený vepřový bůček s broskvemi
(Jamie Oliver: "Kuchař bez čepice", pro DDK upraveno podle televizního seriál BBC Birmigham, 1999)Vepřové maso, broskve, tymián a máslo vytvářejí jednu z nejlahodnějších kombinací. V tomto receptu si to můžeme vyzkoušet.
Suroviny pro 6 porcí:
1 kg libového bůčku v celku s kostí
1 svazek čerstvého tymiánu (lístky otrháme a posekáme)200 g máslasůl a čerstvě umletý pepř8 čerstvých broskví překrojených napůl a zbavených pecek (může být i kompot)
Postup přípravy:Troubu předehřejeme na 220°C.Do kůže uděláme centimetr od sebe hlubší zářezy, klidně zajedeme až do masa, potom nožem opatrně oddělíme částečně maso od kostí.Tymián utřeme s máslem, přidáme sůl a pepř. Takto ochucené máslo rozdělíme do otvorů mezi kostmi a masem, pouze trochu si dáme stranou.Dále do otvorů umístíme co nejvíce broskví.Maso opět přitlačíme ke kostem a pevně je ovážeme režnou nití, aby s v něm broskve držely.Uložíme na plech nebo do pekáče, obložíme zbylými broskvemi a vším, co chceme podávat zároveň s masem.Může to být pastinák, brambory, celer, topinambury aj. Nahoru položíme zbytek ochuceného másla a pečeme asi hodinu.
ZPĚT do kapitolyHOME