Jamieho pečený vepřový bůček s broskvemi
(Jamie Oliver: "Kuchař bez čepice", pro DDK upraveno podle televizního seriál BBC Birmigham, 1999)
Vepřové maso, broskve, tymián a máslo vytvářejí jednu z nejlahodnějších kombinací. V tomto receptu si to můžeme vyzkoušet.
Suroviny pro 6 porcí:
  • 1 kg libového bůčku v celku s kostí 1 svazek čerstvého tymiánu (lístky otrháme a posekáme)
  • 200 g másla
  • sůl a čerstvě umletý pepř
  • 8 čerstvých broskví překrojených napůl a zbavených pecek (může být i kompot)


  • Postup přípravy:
  • Troubu předehřejeme na 220°C.
  • Do kůže uděláme centimetr od sebe hlubší zářezy, klidně zajedeme až do masa, potom nožem opatrně oddělíme částečně maso od kostí.
  • Tymián utřeme s máslem, přidáme sůl a pepř.
  • Takto ochucené máslo rozdělíme do otvorů mezi kostmi a masem, pouze trochu si dáme stranou.
  • Dále do otvorů umístíme co nejvíce broskví.
  • Maso opět přitlačíme ke kostem a pevně je ovážeme režnou nití, aby s v něm broskve držely.
  • Uložíme na plech nebo do pekáče, obložíme zbylými broskvemi a vším, co chceme podávat zároveň s masem.
  • Může to být pastinák, brambory, celer, topinambury aj.
  • Nahoru položíme zbytek ochuceného másla a pečeme asi hodinu.

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]