Vepřová pečeně česká
(Juliana Fialová: "Česká kuchařka", strana 89, Merkur Praha 1971, zařazeno do DDK při příležitosti vstupu do EU, květen 2004, česká kuchyně)
Česká republika - byla přijata do EU spolu s dalšími kandidátskými zeměmi dne 1. května 2004 (to to letí). V Evropském parlamentu naši zemi zastupuje 24 poslanců a v ministerské Evropské radě máme 12 zástupců. V roce 2004 se počítá s příjmem 178 milionů eur z evropských fondů, tj. 76 eur na hlavu (nejméně z kandidátů). Když jsem vybíral recept pro tuto slavnostní chvíli, zvolil jsem naše tradiční a nejoblíbenější jídlo vepřo-zelo-knedlo, které jsem původně do DDK ani nechtěl zařadit. Zdálo se mně vše jasné, . . . ale jestlipak ho umíme správně připravit?
Vepřová pečeně česká se zelím a knedlíky-ilustrační obrázekSuroviny:
  • 750 g vepřové pečínky s kůží z mladého kusu
  • sůl
  • kmín
  • vývar nebo voda na polévání
    Příloha: knedlíky houskové, bramborové z vařených nebo syrových brambor a dušené zelí moravské nebo české.
    Postup přípravy:
  • Maso omyjeme, osušíme, posolíme (stranu s kůží zatím nesolíme!), posypeme kmínem a dáme je do pekáče kůží dolů.
  • Pekáč dáme do předehřáté trouby (180°C) na síťku a maso pečeme asi 1 hodinu, za občasného polévání nejdříve vlastní šťávou a později horkým vývarem nebo vodou.
  • Pak maso obrátíme kůží nahoru, osušíme a ostrým nožem ji nakrájíme na jemné proužky nebo čtverečky, silně ji osolíme a maso dopečeme při vyšší teplotě (200-220°C) bez polévání dočervena.
    nahoru
    Herečka Jiřina Šejbalová - popisuje přípravu tohoto oblíbeného českého pokrmu ve své minikuchařce "Vaříme na chatě" napsané v Krhanicích a šťastně vydané v roku 1968. Vepřové maso se zelím doplnila houskovými knedlíky ve skleničkách od hořčice, podle receptu od Jiřiny Jiráskové.
    Vepřová pečeně se zelím a houskovými knedlíky ve skleničkách od hořčice.
    (Jiřina Šejbalová: "Vaříme na chatě", Krhanice, vydání 1968, česká kuchyně)
    Postup přípravy:
    Příprava vepřového masa:
  • Vepřové maso osolíme nakmínujeme a do po pekáče dáme dvě půlky menší cibule.
  • Maso položíme kůží dolů, později nabobtná a pak ji rozkrájíme na čtverečky.
  • Pak je dáme zase touto mřížkou na kůži nahoru a již neobracíme.
  • Podléváme málo, ale často.
    Tip kuchařky
  • - pár žebírek (tedy kostí) v rendlíčku osmahneme bez podlévání - získáme karamel, který seškrabeme a dáme k masu.
  • - nemusíme ho potom tak dlouho trápit, zůstane šťavnaté a při tom získáme pěkně zabarvenou šťávu.
    Příprava zelí:
  • Zelí nakrájíme a dáme do slané vody uvařit.
  • V rendlíku na vepřovém sádle cibuli s kouskem cukru, ale ne moc ji usmahneme dozlatova.
  • Uvařené zelí smícháme s cibulkou a necháme ještě podusit až voda vysmahne.
  • Přidáme ocet a je hotovo.

    Příprava houskových knedlíků ve skleničkách dle Jiřiny Jiráskové:
    Do mísy dáme:
  • 1 skleničku hrubé mouky
  • 1 skleničku mléka
  • 2 žloutky
    Postup přípravy:
  • Suroviny utřeme dohromady, přidáme 1 skleničku nakrájené housky a vmícháme sníh ze 2 bílků.
  • Hmotou naplníme 6 skleniček od hořčice vymazané máslem a vysypané moukou.
  • Vložíme do rendlíku s vodou, aby sklenice byly ponořeny.
  • Vaříme od okamžiku kldy dojde k varu po dobu 30 minut.

    Poznámka:
    Vepřovou pečeni
    můžeme také připravit pečením zakrytého masa ochuceným kysaným zelím.
  • Na dno pekáče dáme 1/3 zelí s smíchané s cibulkou, cukrem, kmínem a bobkovým listem.
  • Na zelí vložíme osolené maso a zakryjeme je zbylým zelím.
  • Znovu okmínujeme, ocukrujeme dle chuti a zakryjeme alobalem nebo pokličkou.
  • V troubě pečeme při 180°C asi jednu hodinu.
  • Když je maso hotové, odhrneme zelí a zapneme na chvíli horní gril (nebo zvýšíme teplotu), aby se udělala na masu křupavá kůrčička.
  • Je výhodné osolené maso pokryté zelím nechat nějakou chvíli odležet, aby působením kyselin náramně zkřehlo.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]