Slovácká drkotina
(Libuše Vlachová: "Krajové hodování", zařazeno do DDK v únoru 2004, jihomoravská kuchyně, česká kuchyně)
»Když padl soumrak na dědinu, naložil řezník pan Švestka svoje necky, podal každému ruku plácl tetu Mařku na tu . . . - na rozloučenou, práskl bičem a vyjel ze dvorka. Po čuněti, které ještě včera nadzvihovalo rypákem dvířka, zbyl prázdný chlívek a plný dům. Kam se člověk podíval, tam byla prkna s ornamentem vyrovnaných jitrnic. Když si někdo nějakou vzal, zůstal na uprázdněném místě obrouček ztuhlého sádla a připomínal pusu smějící se od ucha k uchu. Na mísách byly dále srovnány krevní jelita a tlačenky, na zemi v síni a ve spíži stydla mísa sulcu a krajáče sádla a škvarků, na policích voněly kastroly s prejtem a hrnce masa, a regály ve spíži se za pár dní zaplnily desítkami sklenic se zavařeným odřezkovým masem. Stavení bylo plné potěšených lidí, sytých už od deseti hodin dopoledne, kdy se podával již první ovar. Oběd si dali všichni ještě s chutí, či spíše ze zvědavostí, ale přes moc. A na večeři neměl už nikdo ani pomyšlení. "Voči by jedli, ale huba nemůže. " říkávala maminka, a měla pravdu A dědeček se vypravil za pár neděl na trh nebo k sedlákovi, aby se poohlédl po novém růžovém podsvinčátku k zulíbání. «

(František Nepil:"Střevíčky z lýčí", úryvek z kapitoly, Práce Praha, 1982)
Suroviny:
  • 700 g vepřových kůží nebo 1 kg vepřových nožiček
  • 700 g tučného vepřového masa
  • 1 vepřový jazyk (není nutné)
  • sůl a pepř
  • koření: 3 zrnka pepře, 2 zrnka nového koření, 1 bobkový list
  • 2 stroužky česneku
  • kořenová zelenina: 2 mrkve, 1 petržel, kousek celeru
  • 2 cibule
  • 1,5 lžíce octa

    Postup přípravy:
  • Očištěné vepřové kůže pokrájíme na plátky (nebo omyté vepřové nožičky podélně nakrojíme), vložíme do hrnce, zalijeme vodou tak, aby hladina přesahovala nad kůže o 1,5 cm.
  • Osolíme, přidáme koření svázané do kousku plátna, 1 stroužek česneku a vaříme na mírném ohni.
  • Při vaření doléváme odpařenou vodu tak, aby byly kůže stále potopeny, a také je často mícháme, aby se nepřipálily.
  • Když jsou měkké, přidáme maso (jazyk) pokrájené na kousky a uvaříme doměkka.
  • Ke konci varu přidáme zeleninu pokrájenou na kostičky a drobně pokrájenou cibuli.
  • Vařenou huspeninu sejmeme z plotny (nožičky vyjmeme), odstraníme koření, přidáme ocet, mletý pepř, čerstvě utřený druhý stroužek česneku, podle chuti přisolíme, nalijeme do kastrolu nebo do mísy (formy) a necháme na chladném místě ztuhnout - nejlépe přes noc.
  • Podáváme s octem a cibulí nebo strouhaným křenem a s chlebem a vzpomínáme v teple za kamny, na svěží jarní zeleň kyjovských zahrad, vahřáté bazény, sluncem prozářené letní louky a později dozrávající víno na vinicích. Už aby se tak stalo!

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]