Rýnské zelí s bůčkem
(Tony Linhart v časopisu: "Chatař a chalupář", str.41, č.10, 2001, německá kuchyně)
Rýnské zelí - je bavorská (mnichovská) specialita blízká proslulému alsaskému zelí a nenachází podobu se žádným českým jídlem. Každopádně při jeho přípravě dáme přednost, pokud máme dosti času, klasickému postupu a vyjdeme z přes noc namočených fazolí, pak pomalu vařených spolu s bůčkem a kořením, aby se ty všechny chutě vzájemně prolnuly. Klasické a tradiční postupy je nutno ctít. Věřte, . . . mají svůj význam
.Suroviny:
  • 600 g libovějšího bůčku
  • 500 kysaného zelí
  • 3 cibule
  • 30 g vepřového sádla
  • 200 g bílých fazolí
  • bobkový list
  • několik zrnek sušeného jalovce
  • cukr
  • pepř a sůl

    Postup přípravy:
  • Sušené fazole namočíme den předem do vody; pokud použijeme předvařené fazole, nebo dokonce fazole z konservy, tak tento proces odpadá.
  • Druhý den vaříme nabobtnalé fazole společně s bůčkem, jalovcem, bobkovým listem, trochou solí a pepřem, to bude trvat si hodinu, než fazole změknou.
  • Během této doby zase pro změnu předvaříme bůček s kořením a solí a u fazolí s konzervy si s bůčkem uvaříme i zelí.
  • K téměř měkkým fazolím s bůčkem přidáme kysané zelí a vaříme společně ještě asi 20 minut.
  • Pokud použijeme uvařené fazole z konzervy, tak je jen přidáme k již uvařenému bůčku i zelí a jen spolu prohřejeme.
  • Potom vyjmeme uvařený bůček a nakrájíme na tenké pláty.
  • Zelí s fazolemi dochutíme cukrem a solí, nahoru položíme plátky bůčku a ozdobíme kolečky na sádle osmažené cibule a podáváme.

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]