Vepřová pečeně po pekařsku - Rôti de porc boulangére
(Jana Martincová:"Francouzská kuchyně", str. 206, Merkur Praha, 1981, francouzská kuchyně)
Suroviny:
1,5 kg vepřového masa - pečínky (krkovička)2 kg oloupaných syrových brambor, na tenké plátky sůl a pepřmuškátový oříšek, nastrouhaný4 snítky tymiánu 2 bobkové listy, najemno rozdrcené2 stroužky česneku, utřené nebo rozmačkané1 lžíce sádla
Postup přípravy:Nejdříve dáme do hrnce asi s jednim litrem slané a opepřené vody vepřové maso, přivedeme kapalinu k varu a necháme ji na mírném ohni jen bublat (táhnout), pod pokličkou asi po dobu 30 minut.Mezitím dobře vytřeme zapékací misku rozmačkaným stroužkem česneku.Do misky rozložíme ve třech vrstvách plátky brambor.Každou vrstvu posypeme směsí rozdrceného bobkového listu a tymiánu, okořeněného na špičku nože nastrouhaným muškátovým oříškem a utřeným stroužkem česneku.Vrstvu brambor zalijeme vodou, ve které jsme vařili vepřové maso, popřípadě ji ještě doplníme vařící vodou, aby brambory byly zality; nakonec přidáme sádlo.Pekáček s bramborami vložíme do předehřáté, středně horké trouby (180 -190°C). Asi po 15 minutách, kdy se obsah v hrnci již začne vařit, položíme na vrstvu brambor částečně předvařené vepřové maso - budoucí pečínku. Maso během pečení obracíme, aby se opeklo celé dozlatova. Pečeme po dobu asi 45 minut až hodinu při 180°C; nebo do doby než brambory do sebe vsáknou všechnu tekutinu a s ní i veškerou vypečenou dobrotu.
Pak, když je vepřová pečeně "po pekařsku" hotova a poprosíme někoho, aby zaskočil se džbánkem pro pivo. Myslím si, že by to ani nebylo špatné zkusit také počesku s rozseknutým vepřovým kolínkem nebo nožičkami a kůžičkou nakrájenou na úhledné čtverečky.
ZPĚT do kapitolyHOME