Szegedínské závitky
(Recept od paní Heleny Vojtové z Brna, duben 2003)
Suroviny:
4 plátky vepřového, nejlépe vepřová krkovičkapaprikhořčiceplátek anglické slaniny nebo domácí špekokurky1 kg kysaného zelí (2 pytlíky po 0,5 kg)
Příloha: knedlíky
Postup přípravy:Plátky vepřového, nejlépe libovou krkovičku, naklepeme, osolíme, posypeme paprikou, potřeme horčicí, položíme pláteček anglické slaniny (chtělo by to domácí špek, co tak krásně voní po uzení)Na ten plátek slaniny ještě položíme plátek okurky. Než to začneme dělat, vezmeme kysané zelí (musi být opravdu kysané, pisatelka jednou omylem vzala marinované a ta chuť byla pryč, protože vše překryla vůně zelné marinády)a zelí lehce propláchneme a dáme podusit na oleji a kousku toho voňavého špeku.Bez podlévání, jen tak zelíprohřejeme a navoníme a než připravíme plátky, tak již prochladne.Pak kopeček zelí položíme ještě na okurku a smotáme, jako když děláme ptáčky.Skleněnou (nebo jinou) zapékací mísu vysteleme zbylým zelim a na ně položíme závitky, podlejeme, pokapeme olejem a šup s tím dohorké trouby.Mezitim si uděláme třeba naše oblíbené tužší houskové knedliky.
Poznámka DDK:
Pisatelka dodává: "U nás se take jí tuhé knedliky, ale přece jen s trochou prášku. Dělávala jsem je tak, jak je dělala moje tchyně, ale asi před třemi lety vyšla "Kuchařka pro krkonošského medvěda" a tam byl recept na jemné houskové knedlíky od kuchaře pana Bradlera, který již bohužel odešel vařit nahoru andělům. Začala jsem dělat tuto verzi a plně nám vyhovuje."
ZPĚT do kapitolyHOME