Szegedínské závitky
(Recept od paní Heleny Vojtové z Brna, duben 2003)

Suroviny:
  • 4 plátky vepřového, nejlépe vepřová krkovička
  • paprik
  • hořčice
  • plátek anglické slaniny nebo domácí špek
  • okurky
  • 1 kg kysaného zelí (2 pytlíky po 0,5 kg)

  • Příloha: knedlíky

    Postup přípravy:
  • Plátky vepřového, nejlépe libovou krkovičku, naklepeme, osolíme, posypeme paprikou, potřeme horčicí, položíme pláteček anglické slaniny (chtělo by to domácí špek, co tak krásně voní po uzení)
  • Na ten plátek slaniny ještě položíme plátek okurky.
  • Než to začneme dělat, vezmeme kysané zelí (musi být opravdu kysané, pisatelka jednou omylem vzala marinované a ta chuť byla pryč, protože vše překryla vůně zelné marinády)a zelí lehce propláchneme a dáme podusit na oleji a kousku toho voňavého špeku.
  • Bez podlévání, jen tak zelíprohřejeme a navoníme a než připravíme plátky, tak již prochladne.
  • Pak kopeček zelí položíme ještě na okurku a smotáme, jako když děláme ptáčky.
  • Skleněnou (nebo jinou) zapékací mísu vysteleme zbylým zelim a na ně položíme závitky, podlejeme, pokapeme olejem a šup s tím dohorké trouby.
  • Mezitim si uděláme třeba naše oblíbené tužší houskové knedliky.

    Poznámka DDK:
    Pisatelka dodává: "U nás se take jí tuhé knedliky, ale přece jen s trochou prášku. Dělávala jsem je tak, jak je dělala moje tchyně, ale asi před třemi lety vyšla "Kuchařka pro krkonošského medvěda" a tam byl recept na jemné houskové knedlíky od kuchaře pana Bradlera, který již bohužel odešel vařit nahoru andělům. Začala jsem dělat tuto verzi a plně nám vyhovuje."


    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]