Vepřové maso á la kančí s máslovými paštikami dle Anuše Kejřové"
(Anuše Kejřová: "Úsporná kuchařka - Zlatá kniha malé domácnosti", 8. opravené a doplněné vydání, Hradec Králové, 1928, česká kuchyně)Vepřová "á la kančí"- jest mnohem chutnější, je-li upravena den před upotřebením (omáčka se rozleží). K této pečeni přikládáme na koláčky krájený citrón a brusinky a podáváme je s knedlíkem nebo bramborovými obloučky nebo paštikami z máslového těsta.
Suroviny:1/2 kg vepřového masa (krkovička, pečínka)1 lžíce drobně nakrájené cibule, 3 lžíce směsi kořenné zeleniny: celeru, petržele a mrkve, drobně nakrájené1 lžíce dobrého sádlakoření: 1 bobkový list, štipka tymiánu, 10 kuliček pepře, 3 kuličky nového kořenívývar nebo voda dle potřeby2 lžíce červeného vína.
Na šípkovou omáčku:1 hrst oloupaných šípků1 lžíce sádla1 lžíce tlučeného cukru.2-3 lžíce mouky na domácí perníkcukrcitrónová kůra a šťáva dle chuti.
Příloha:Podáváme tradičně s knedlíkem nebo také bramborovými obloučky nebo paštikami z máslového těsta a zdobíme na koláčky nakrájeným citrónem a kopečkem brusinek.
Postup přípravy pro 4 osoby:Připravíme vepřové maso, buď krkovičku, nebo pečínku (je-li tučná, zbavíme ji většiny tuku).Na rendlíku necháme drobně krájenou cibuli, celer, petržel a mrkev se lžící dobrého sádla zčervenati, přidáme bobkový list, štipku tymiánu, celé pepře a nová koření.Na to vložíme osolené maso a necháme je pod poklicí dusiti.Vysmahlé podlijeme vodou nebo slabou po polévkou (vývarem) a přidáme červené víno.
Na omáčku: Do dáme hrnečku hrst vyloupaných sušených šípků vařiti, a rozvařené přidáme k masu.Na omeletní pánvi necháme asi lžíci sádla zapěniti, přidáme tlučený cukr a necháme se sádlem dožluta udělati (karamelizovati - DDK).Je-li to žluté, přidáme mouku a necháme dotmava upražiti (ale ne spáliti!) - tomu říkáme "domácí perník", který k masu přidáme a necháme to dobře povařiti.Pak maso vyndáme, omáčku přes husté síto procedíme a vodou ještě prolijeme, strouhneme do toho trochu citrónové kůry, kápneme též několik kapek citrónové šťávy.Je-li příliš kyselá, přidáme do ní kousek cukru, je-li však sladká, tedy trochu octa.
Máslové paštiky z lístkového těstaPodle některého z předpisů DDK připravíme nebo ještě lépe, koupíme již hotové lístkové těsto.Vyválíme je na malík síly a vykrajujeme z něho tvořítky husy, zajíčky, kočky hvězdy, atd. - no vypadá to úplně jak před Vánocemi.Výtvory klademe na plech jen vodou přelitý, potřeme je nahoře rokloktaným žloutkem s trochou vody smíchaným a prudce je pečeme asi 15-20 minut dorůžova.Upečené naklademe úhledně kolem pečeně např. "á la kančí" a na míse pěkně porovnáme.Mimo jiné, . . . plněné paštiky např. mozečkem nebo játrovou paštikou můžeme upravit i k čaji nebo je podávat jako předkrm.
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME