Vepřové maso á la kančí s máslovými paštikami dle Anuše Kejřové"
(Anuše Kejřová: "Úsporná kuchařka - Zlatá kniha malé domácnosti", 8. opravené a doplněné vydání, Hradec Králové, 1928, česká kuchyně)
Vepřová "á la kančí"- jest mnohem chutnější, je-li upravena den před upotřebením (omáčka se rozleží). K této pečeni přikládáme na koláčky krájený citrón a brusinky a podáváme je s knedlíkem nebo bramborovými obloučky nebo paštikami z máslového těsta.
Suroviny:
  • 1/2 kg vepřového masa (krkovička, pečínka)
  • 1 lžíce drobně nakrájené cibule,
  • 3 lžíce směsi kořenné zeleniny: celeru, petržele a mrkve, drobně nakrájené
  • 1 lžíce dobrého sádla
  • koření: 1 bobkový list, štipka tymiánu, 10 kuliček pepře, 3 kuličky nového koření
  • vývar nebo voda dle potřeby
  • 2 lžíce červeného vína.
    Na šípkovou omáčku:
  • 1 hrst oloupaných šípků
  • 1 lžíce sádla
  • 1 lžíce tlučeného cukru.
  • 2-3 lžíce mouky na domácí perník
  • cukr
  • citrónová kůra a šťáva dle chuti.
    Příloha:Podáváme tradičně s knedlíkem nebo také bramborovými obloučky nebo paštikami z máslového těsta a zdobíme na koláčky nakrájeným citrónem a kopečkem brusinek.

    Postup přípravy pro 4 osoby:
  • Připravíme vepřové maso, buď krkovičku, nebo pečínku (je-li tučná, zbavíme ji většiny tuku).
  • Na rendlíku necháme drobně krájenou cibuli, celer, petržel a mrkev se lžící dobrého sádla zčervenati, přidáme bobkový list, štipku tymiánu, celé pepře a nová koření.
  • Na to vložíme osolené maso a necháme je pod poklicí dusiti.
  • Vysmahlé podlijeme vodou nebo slabou po polévkou (vývarem) a přidáme červené víno.
    Na omáčku:
  • Do dáme hrnečku hrst vyloupaných sušených šípků vařiti, a rozvařené přidáme k masu.
  • Na omeletní pánvi necháme asi lžíci sádla zapěniti, přidáme tlučený cukr a necháme se sádlem dožluta udělati (karamelizovati - DDK).
  • Je-li to žluté, přidáme mouku a necháme dotmava upražiti (ale ne spáliti!) - tomu říkáme "domácí perník", který k masu přidáme a necháme to dobře povařiti.
  • Pak maso vyndáme, omáčku přes husté síto procedíme a vodou ještě prolijeme, strouhneme do toho trochu citrónové kůry, kápneme též několik kapek citrónové šťávy.
  • Je-li příliš kyselá, přidáme do ní kousek cukru, je-li však sladká, tedy trochu octa.

    Máslové paštiky z lístkového těsta
  • Podle některého z předpisů DDK připravíme nebo ještě lépe, koupíme již hotové lístkové těsto.
  • Vyválíme je na malík síly a vykrajujeme z něho tvořítky husy, zajíčky, kočky hvězdy, atd. - no vypadá to úplně jak před Vánocemi.
  • Výtvory klademe na plech jen vodou přelitý, potřeme je nahoře rokloktaným žloutkem s trochou vody smíchaným a prudce je pečeme asi 15-20 minut dorůžova.
  • Upečené naklademe úhledně kolem pečeně např. "á la kančí" a na míse pěkně porovnáme.
  • Mimo jiné, . . . plněné paštiky např. mozečkem nebo játrovou paštikou můžeme upravit i k čaji nebo je podávat jako předkrm.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]