Vepřová pečeně s hořčično-česnekovou krustou
(Dagmar Lánská: "Tradiční koření od anýzu po zázvor", str. 62, Lidové noviny Praha, 2001)

Suroviny:
  • 1 kg vepřové pečeně
  • 5 stroužků česneku
  • 2 lžíce dijonské hořčice
  • 1 lžíce hořčičného semínka (černé nebo i bílé)
  • 1 lžíce provensálského koření
  • 2 lžíce oleje
  • 20 šalotek (nebo jarních cibulek)
  • sůl
    Příloha: brambory, bramborová kaše aj.

    Postup přípravy:
  • Pečeni svrchu nařízneme řezy do hloubky asi 1,5 cm vzdálenými od sebe 3 cm.
  • Utřeme česnek, hořčici, semínko hořčice, provensálské koření a olej a touto pastou potřeme všude maso, i v zářezech.
  • Uložíme do pekáče s trochou vody, obložíme šalotkami a pečeme přikryté asi 45 minut při 185°C.
  • Pak vrchní pekáček odstraníme a maso necháme zčervenat, až se vytvoří kořeněná kůrka.
  • Podáváme s bramborami, zeleninovou přílohou, s bramborovou kaší aj.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]