Vepřová pečeně s hořčično-česnekovou krustou
(Dagmar Lánská: "Tradiční koření od anýzu po zázvor", str. 62, Lidové noviny Praha, 2001)
Suroviny:
1 kg vepřové pečeně5 stroužků česneku2 lžíce dijonské hořčice1 lžíce hořčičného semínka (černé nebo i bílé)1 lžíce provensálského koření2 lžíce oleje20 šalotek (nebo jarních cibulek)sůl
Příloha: brambory, bramborová kaše aj.
Postup přípravy:Pečeni svrchu nařízneme řezy do hloubky asi 1,5 cm vzdálenými od sebe 3 cm. Utřeme česnek, hořčici, semínko hořčice, provensálské koření a olej a touto pastou potřeme všude maso, i v zářezech. Uložíme do pekáče s trochou vody, obložíme šalotkami a pečeme přikryté asi 45 minut při 185°C. Pak vrchní pekáček odstraníme a maso necháme zčervenat, až se vytvoří kořeněná kůrka.Podáváme s bramborami, zeleninovou přílohou, s bramborovou kaší aj.
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME