Vepřové maso vařené v mléce
(Jo-Anne Coxová a Elizabeth Towersová: "1000 nejoblíbenějších jídel z celého světa", str. 358, Nakladatelství Columbus Praha, 2000, italská kuchyně)Vepřové vařené v mléce - je italský tradiční pokrm z vepřového masa bez kostí, nejlépe z kýty. Je připravováno v mléce ochuceném česnekem a bylinkami. Maso lze podávat teplé i studené. Zbylý mléčný vývar má charakter husté smetanové omáčky, která se sice trochu sráží, ale chutná výtečně.
Suroviny:
800 g vykostěné vepřové kýty1 lžíce rostlinného oleje25 g (2 lžíce) másla1 nasekaná cibule2 stroužky česneku, rozetřené75 g slaniny, na kostičky1,2 litry mléka1 lžíce drceného zeleného pepře2 bobkové listy2 lžíce majoránky2 lžíce tymiánu
Příloha: čerstvý chléb
Postup přípravy:Ostrým nožem odstraníme z masa veškerý tuk, maso zmáčkneme a převážeme po délce provázkem.Ve velkém pánvi rozehřejeme olej, kde 2 - 3 minuty restujeme slaninu, česnek a cibuli.Pak do pánve vložíme vepřové maso a osmahneme je po obou stranách dohněda.Přilijeme mléko, přidáme zelený pepř, bobkové listy, majoránku a tymián. Na mírném ohni vaříme 1,2 - 1,5 hodiny, v posledních 15 minutách sledujeme pozorně tekutinu, protože se v této fázi rychle může odpařit a maso by se mohlo připálit. Jestliže se tekutina příliš odpaří a maso není ještě měkké, přilijeme dalších 100 ml mléka a pokračujeme ve vaření, až ke zdárnému konci. Pak maso vyjmeme z hrnce, ostrým nožem pokrájíme na plátky, rozdělíme na talíře a polijeme ochuceným mléčným vývarem.
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME