Vepřové maso vařené v mléce
(Jo-Anne Coxová a Elizabeth Towersová: "1000 nejoblíbenějších jídel z celého světa", str. 358, Nakladatelství Columbus Praha, 2000, italská kuchyně)
Vepřové vařené v mléce - je italský tradiční pokrm z vepřového masa bez kostí, nejlépe z kýty. Je připravováno v mléce ochuceném česnekem a bylinkami. Maso lze podávat teplé i studené. Zbylý mléčný vývar má charakter husté smetanové omáčky, která se sice trochu sráží, ale chutná výtečně.
Suroviny:
  • 800 g vykostěné vepřové kýty
  • 1 lžíce rostlinného oleje
  • 25 g (2 lžíce) másla
  • 1 nasekaná cibule
  • 2 stroužky česneku, rozetřené
  • 75 g slaniny, na kostičky
  • 1,2 litry mléka
  • 1 lžíce drceného zeleného pepře
  • 2 bobkové listy
  • 2 lžíce majoránky
  • 2 lžíce tymiánu
    Příloha: čerstvý chléb

    Postup přípravy:
  • Ostrým nožem odstraníme z masa veškerý tuk, maso zmáčkneme a převážeme po délce provázkem.
  • Ve velkém pánvi rozehřejeme olej, kde 2 - 3 minuty restujeme slaninu, česnek a cibuli.
  • Pak do pánve vložíme vepřové maso a osmahneme je po obou stranách dohněda.
  • Přilijeme mléko, přidáme zelený pepř, bobkové listy, majoránku a tymián. Na mírném ohni vaříme 1,2 - 1,5 hodiny, v posledních 15 minutách sledujeme pozorně tekutinu, protože se v této fázi rychle může odpařit a maso by se mohlo připálit. Jestliže se tekutina příliš odpaří a maso není ještě měkké, přilijeme dalších 100 ml mléka a pokračujeme ve vaření, až ke zdárnému konci. Pak maso vyjmeme z hrnce, ostrým nožem pokrájíme na plátky, rozdělíme na talíře a polijeme ochuceným mléčným vývarem.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]