Vepřový kebab s jablky a hořčičnou omáčkou
(Jo-Anne Coxová a Elizabeth Towersová: "1000 nejoblíbenějších jídel z celého světa", str. 371, Nakladatelství Columbus Praha, 2000)
Vepřové kebaby - opékané na jehlách nad dřevěným uhlím, ochucované během grilování potíráním hořčičnou marinádou a podávané s hořčičnou omáčkou, jsou výborným venkovním obědem uspořádaném na našem dvorku, zahradě či chatě.
Suroviny:
  • 450 g libového vepřového (kýta), na kousky
  • 2 jablka, oloupané, zbavené jádřince, na větší klínky
  • 1 lžíce citrónové šťáva na pokrájená jablka
  • 1 citrón, na plátky
  • 2 lžičky dijónské hořčice
  • 2 lžíce jablečné nebo pomerančové šťávy
  • 2 lžíce rostlinného oleje
    Na hořčičnou omáčku:
  • 1 lžíce hořčice se semínky
  • 1 lžička dijónské hořčice
  • 6 lžíc nízkotučné smetany
    Příloha: čerstvý chléb

    Postup přípravy:
  • Maso pokrájíme na kousky a položíme stranou, rozpůlíme jablka, vykrojíme jadřince a pokrájíme na silnější klínky.
  • Kousky jablek namočíme do citrónové šťávy, aby nezhnědla.
  • Na čtyři kovové nebo předem namočené dřevěné (bambusové) grilovací jehly střídavě napichujeme kousky vepřového masa, jablka, a citrónové plátky.
  • Pečeme na grilu nad dřevěným uhlím asi 10 - 15 minut za stálého obracení a potírání marinádou.
    Příprava marinády k potírání
  • Smícháme oba druhy hořčice, přidáme šťávu z ovoce a potřeme připravené kebaby.
  • Hotové kebaby položíme na talíře a přelijeme hořčicovou omáčkou.
    Příprava hořčičné omáčky:
  • Smícháme oba druhy hořčice a přimícháme smetanu.
  • Necháme stát v chladu dokud nepotřebujeme při podávání.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]