Vepřový kebab s jablky a hořčičnou omáčkou
(Jo-Anne Coxová a Elizabeth Towersová: "1000 nejoblíbenějších jídel z celého světa", str. 371, Nakladatelství Columbus Praha, 2000)Vepřové kebaby - opékané na jehlách nad dřevěným uhlím, ochucované během grilování potíráním hořčičnou marinádou a podávané s hořčičnou omáčkou, jsou výborným venkovním obědem uspořádaném na našem dvorku, zahradě či chatě.
Suroviny:450 g libového vepřového (kýta), na kousky2 jablka, oloupané, zbavené jádřince, na větší klínky1 lžíce citrónové šťáva na pokrájená jablka1 citrón, na plátky2 lžičky dijónské hořčice2 lžíce jablečné nebo pomerančové šťávy2 lžíce rostlinného oleje
Na hořčičnou omáčku:1 lžíce hořčice se semínky1 lžička dijónské hořčice6 lžíc nízkotučné smetany
Příloha: čerstvý chléb
Postup přípravy:Maso pokrájíme na kousky a položíme stranou, rozpůlíme jablka, vykrojíme jadřince a pokrájíme na silnější klínky.Kousky jablek namočíme do citrónové šťávy, aby nezhnědla.Na čtyři kovové nebo předem namočené dřevěné (bambusové) grilovací jehly střídavě napichujeme kousky vepřového masa, jablka, a citrónové plátky.Pečeme na grilu nad dřevěným uhlím asi 10 - 15 minut za stálého obracení a potírání marinádou.
Příprava marinády k potíráníSmícháme oba druhy hořčice, přidáme šťávu z ovoce a potřeme připravené kebaby.Hotové kebaby položíme na talíře a přelijeme hořčicovou omáčkou.
Příprava hořčičné omáčky:Smícháme oba druhy hořčice a přimícháme smetanu.Necháme stát v chladu dokud nepotřebujeme při podávání.
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME