Pečená vepřová žebírka dle Nigelly
(Nigella Lawson:"Forever Summer", upraveno pro DDK v září 2004)Masitá vepřová žebírka - koupená a případně oddělená již u řezníka na jednotlivé porce, jsou v tomto receptu, mimo jiné, marinována směsí chilli papriček, zázvoru a jarní cibulky. Jsou pečena ve dvou tepelných režimech do zlatohněda. Nejdříve je pečeme přikryté alobalem a pak prudčeji odkryté až získají krásnou zlatohnědou barvu. Jsou lepkavá a mají nádhernou lesklou glazuru, pocházejíci od medu. Takto připravená žebírka jsou trochu ostřejší. Nigella se svěřila, jak hodně má ráda ostrou chuť chilli papriček, která hraničí u ní až ze závislostí. Pálivost pokrmu si však můžeme upravit podle vlastních zvyklostí, jednak počtem použitých papriček, vybráním jejich semínek a případně ještě propráním pod tekoucí studenou vodou. Další tipy Nigelly na využití chilli papriček v naších kuchyních jsou uvedeny v poznámkách pod tímto receptem.
Suroviny:16 vepřových žebírek (podle počtu hostů)3-4 lžíce medu na polití před koncem pečením2 lžíce koření pěti vůně na posypání před koncem pečení
Na marinádu:4 lžíce rýžového octa3 lžíce sójové omáčky1 lžička sezamového oleje2 lžíce rostlinného oleje2 lžíce medu1 rulička skořice, nalámaná2 hvězdičky anýzuoddenek zázvoru, na nudličky4 jarní cibulky, nahrubo nasekané1 čerstvá chilli paprička, bez semínek, nakrájená na tenké kroužky
Při podávání na posypání porcí:nakrájené chilli papričkydrcený koriandr
Postup přípravy:
Příprava marinády:Nejdříve nalijeme do malé misky trochu rýžového octa, aby marináda byla nakyslá; každé grilované maso musí mít v sobě náznak kyselosti, nemůže být jen nasládlé.K octu přidáme sójovou omáčku, maličko sezamového oleje, aby maso nasáklo jeho ořechovou chuť, potom obyčejný olej rostlinný nebo podzemnicový a stejné množství tekutého medu.Když už jsme u sladkého, tak přidáme skořici, ale nebudeme přidávat umletou, ale raději celou nalámanou na kousíčky.Přidáme ještě pár hvězdiček anýzu, pořádný kus zázvoru nakrájeného na nudličky, nahrubo nasekanou jarní cibulku a konečně ty krásné tlusťoučké, červené a šťavnaté chilli papričky.Vše spolu promícháme a získáme tak marinádu na žebírka.Marinádu nalijeme na žebírka v plastového sáčku, sáček uzavřeme a maso s marinádou protřepeme, důkladně maso promasírujeme, tj. dokonale je obalíme marinádou.Připravíme pekáč, ale zatím necháme žebírka ještě pěkně odpočívat - minimálně půl hodiny, aby nasákla marinádu.
Pečení marinovaných žebírek:Žebírka vysypeme ze sáčku do pekáče i s marinádou a promícháme, pekáč přikryjeme alobalem a strčíme do předehřáté trouby na 200°C (plyn stupeň 6) a necháme je péct asi jednu hodinu. Po této době žebírka odkryjeme, jsou ještě bledá, ale již měkká, teď musí získat pěknou barvu.Proto je polijeme medem a posypeme koření pěti vůní. Zvýšíme teplotu trouby na 230°C (plyn stupeň 8) a pečeme asi 30 minut, musíme je teď již dobře hlídat, občas otočit, aby získala lesklou zlatohnědou glazuru po celém povrchu, a aby byla lepkavá s vysokým leskem.Když jsou žebírka hotová stačí je naskládat na větší talíř, posypat drceným koriandrem a pokrájenou červenou chilli papričkou a podávat hostům.
Poznámky a tipy od Nigelly:
Co ještě rychlého můžeme připravít z papriček chilli?
Alio olio špagety - chilli papričky stačí oživit i ty nejobyčejnější špagety. Stačí osmažit trochu česneku, přidat 1 nebo 2 papričky a špagety s nimi promíchat. Podáváme posypané čerstvou petrželkou - je to jednoduché senzační a povzbuzující jídlo!
Žhavé kuře - připravíme, když kůži kuřete jen potřeme pastou "sambal oelek" a péčeme v troubě při nejvyšší teplotě. "Sambal oelek" je druh kořeněné pasty sambal dovážené z Indonésie. Obsahuje rozdrcené hodně pálivé papričky.
Zmrzlina se sirupem z červeného chilli - zmrzlinu polijeme chilli sirupem, který připravíme svařením šálku vody se šálkem cukru a vývar přelijeme přes nadrobno nasekanou papričku. Je to zážitek!
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME