Pečená vepřová žebírka dle Nigelly
(Nigella Lawson:"Forever Summer", upraveno pro DDK v září 2004)
Masitá vepřová žebírka - koupená a případně oddělená již u řezníka na jednotlivé porce, jsou v tomto receptu, mimo jiné, marinována směsí chilli papriček, zázvoru a jarní cibulky. Jsou pečena ve dvou tepelných režimech do zlatohněda. Nejdříve je pečeme přikryté alobalem a pak prudčeji odkryté až získají krásnou zlatohnědou barvu. Jsou lepkavá a mají nádhernou lesklou glazuru, pocházejíci od medu. Takto připravená žebírka jsou trochu ostřejší. Nigella se svěřila, jak hodně má ráda ostrou chuť chilli papriček, která hraničí u ní až ze závislostí. Pálivost pokrmu si však můžeme upravit podle vlastních zvyklostí, jednak počtem použitých papriček, vybráním jejich semínek a případně ještě propráním pod tekoucí studenou vodou. Další tipy Nigelly na využití chilli papriček v naších kuchyních jsou uvedeny v poznámkách pod tímto receptem.
Suroviny:
  • 16 vepřových žebírek (podle počtu hostů)
  • 3-4 lžíce medu na polití před koncem pečením
  • 2 lžíce koření pěti vůně na posypání před koncem pečení
    Na marinádu:
  • 4 lžíce rýžového octa
  • 3 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžička sezamového oleje
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 2 lžíce medu
  • 1 rulička skořice, nalámaná
  • 2 hvězdičky anýzu
  • oddenek zázvoru, na nudličky
  • 4 jarní cibulky, nahrubo nasekané
  • 1 čerstvá chilli paprička, bez semínek, nakrájená na tenké kroužky
    Při podávání na posypání porcí:
  • nakrájené chilli papričky
  • drcený koriandr

    Postup přípravy:
    Příprava marinády:
  • Nejdříve nalijeme do malé misky trochu rýžového octa, aby marináda byla nakyslá; každé grilované maso musí mít v sobě náznak kyselosti, nemůže být jen nasládlé.
  • K octu přidáme sójovou omáčku, maličko sezamového oleje, aby maso nasáklo jeho ořechovou chuť, potom obyčejný olej rostlinný nebo podzemnicový a stejné množství tekutého medu.
  • Když už jsme u sladkého, tak přidáme skořici, ale nebudeme přidávat umletou, ale raději celou nalámanou na kousíčky.
  • Přidáme ještě pár hvězdiček anýzu, pořádný kus zázvoru nakrájeného na nudličky, nahrubo nasekanou jarní cibulku a konečně ty krásné tlusťoučké, červené a šťavnaté chilli papričky.
  • Vše spolu promícháme a získáme tak marinádu na žebírka.
  • Marinádu nalijeme na žebírka v plastového sáčku, sáček uzavřeme a maso s marinádou protřepeme, důkladně maso promasírujeme, tj. dokonale je obalíme marinádou.
  • Připravíme pekáč, ale zatím necháme žebírka ještě pěkně odpočívat - minimálně půl hodiny, aby nasákla marinádu.
    Pečení marinovaných žebírek:
  • Žebírka vysypeme ze sáčku do pekáče i s marinádou a promícháme, pekáč přikryjeme alobalem a strčíme do předehřáté trouby na 200°C (plyn stupeň 6) a necháme je péct asi jednu hodinu.
  • Po této době žebírka odkryjeme, jsou ještě bledá, ale již měkká, teď musí získat pěknou barvu.
  • Proto je polijeme medem a posypeme koření pěti vůní.
  • Zvýšíme teplotu trouby na 230°C (plyn stupeň 8) a pečeme asi 30 minut, musíme je teď již dobře hlídat, občas otočit, aby získala lesklou zlatohnědou glazuru po celém povrchu, a aby byla lepkavá s vysokým leskem.
  • Když jsou žebírka hotová stačí je naskládat na větší talíř, posypat drceným koriandrem a pokrájenou červenou chilli papričkou a podávat hostům.

    Poznámky a tipy od Nigelly:
    Co ještě rychlého můžeme připravít z papriček chilli?
  • Alio olio špagety - chilli papričky stačí oživit i ty nejobyčejnější špagety. Stačí osmažit trochu česneku, přidat 1 nebo 2 papričky a špagety s nimi promíchat. Podáváme posypané čerstvou petrželkou - je to jednoduché senzační a povzbuzující jídlo!
  • Žhavé kuře - připravíme, když kůži kuřete jen potřeme pastou "sambal oelek" a péčeme v troubě při nejvyšší teplotě. "Sambal oelek" je druh kořeněné pasty sambal dovážené z Indonésie. Obsahuje rozdrcené hodně pálivé papričky.
  • Zmrzlina se sirupem z červeného chilli - zmrzlinu polijeme chilli sirupem, který připravíme svařením šálku vody se šálkem cukru a vývar přelijeme přes nadrobno nasekanou papričku. Je to zážitek!
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]