Moravský vepřový vrabec
(Eva Šafářová: "Pokrmy s vůni česneku", Sešity domácího hospodaření", svazek 136, Práce Praha, 1986; česká kuchyně)

Suroviny:
  • 300 g vepřového ramínka nebo plecka, nakrájeného na kostky
  • 300 g vepřového bůčku s kostmi, nakrájené na kostky
  • sůl
  • kmín
  • 1 velká cibule
  • 3-5 stroužků česneku, část rozmačkaných
  • 150-200 ml piva na první podlití
  • případně hovězí vývar nebo voda na podlití

    Postup přípravy:
  • Plecko nebo ramínko vykostíme a nakrájíme na kousky velké asi 5 x 8 cm, na stejné kousky nakrájíme i bůček.
  • Maso osolíme, potřeme rozmačkaným česnekem, dáme do pekáčku, okmínujeme, vedle masa položíme kosti.
  • Maso bude šťavnatější, když ho před vložením do trouby ještě krátce na tuku osmahneme.
  • Do pekáčku k masu přidáme cibuli nakrájenou na kolečka, můžeme přidat i několik stroužku česneku vcelku, podlijeme pivem a v troubě pod poklicí pečeme při 200°C asi 40 minut.
  • Odkryjeme poklici a pečeme doměkka, až je maso ze všech stran napovrchu dozlatova a dochřupava.
  • Během pečení odebíráme přebytečný tuk, občas zamícháme a přeléváme vypečenou šťávou, podléváme případně vývarem nebo horkou vodou.
  • Měkké maso dáme na mísu, z okrajů pekáčku seškrábneme připečenou šťávu, trochu ještě podlijeme a na kamnech povaříme i s kostmi, které pak odstraníme.
  • Podáváme např. s jemným bramborovým knedlíkem nebo chlupatými knedlíky a kyselým zelím nebo např. jihomoravským dušeným kysaným zelím nebo se špenátem.
    Herečka a dobrá kuchařka Jiřina Šejbalová ve své mini kuchařce "Vaříme na chatě" (Krhanice 1968) se svěřila, že k vepřovým vrabcům se zelím dělá zapékané bosáky - což jsou bramborové nočky. Přípravu jídla popisuje takto:
    Zapékané bosáky s vepřovými vrabci
  • Bosáky děláme den napřed, před vepřovými vrabci a zelím.
  • Čtyři nebo pět větších brambor oloupeme, omyjeme a nastrouháme. Necháme ustát a slijeme vodu.
  • Osolíme a dáváme tolik hrubé mouky, až je těsto tuhé jako na noky. Vykrajujeme nočky a vaříme v osolené vodě.
  • Hotové bosáky dáme do větší mísy, aby nebyly moc na sobě a víc oschly a necháme do druhého dne.
  • Druhý den děláme vrabce:
  • Prorostlé vepřové maso asi 3/4 až 1 kilo, nakrájíme na větší kousky.
  • Osolíme, okmínujeme, maličko podlijeme a necháme pod pokličkou trochu změknout.
  • Když se šťáva z masa opět vpije, zase malinko podlijeme.
  • Přidáme k masu rozkrojenou cibuli a dáme do spolu trouby již bez pokličky.
  • Maso často podléváme, ale jen málo, jen tak, aby se nespálilo v ne příliš horké troubě, až jsou vrabci zlatí.
  • Uvaříme kyselé zelí a na osmažené cibulce je necháme vysmahnout.
  • Oschlé bosáky nakrájíme, dáme do pekáče k masu trochu opéct.
  • Pak přidáme zelí, vše zamícháme a necháme v mírné troubě spéci dohromady.

    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]