Moravský vepřový vrabec
(Eva Šafářová: "Pokrmy s vůni česneku", Sešity domácího hospodaření", svazek 136, Práce Praha, 1986; česká kuchyně)
Suroviny:
300 g vepřového ramínka nebo plecka, nakrájeného na kostky300 g vepřového bůčku s kostmi, nakrájené na kostkysůlkmín1 velká cibule3-5 stroužků česneku, část rozmačkaných150-200 ml piva na první podlitípřípadně hovězí vývar nebo voda na podlití
Postup přípravy:Plecko nebo ramínko vykostíme a nakrájíme na kousky velké asi 5 x 8 cm, na stejné kousky nakrájíme i bůček. Maso osolíme, potřeme rozmačkaným česnekem, dáme do pekáčku, okmínujeme, vedle masa položíme kosti.Maso bude šťavnatější, když ho před vložením do trouby ještě krátce na tuku osmahneme.Do pekáčku k masu přidáme cibuli nakrájenou na kolečka, můžeme přidat i několik stroužku česneku vcelku, podlijeme pivem a v troubě pod poklicí pečeme při 200°C asi 40 minut.Odkryjeme poklici a pečeme doměkka, až je maso ze všech stran napovrchu dozlatova a dochřupava.Během pečení odebíráme přebytečný tuk, občas zamícháme a přeléváme vypečenou šťávou, podléváme případně vývarem nebo horkou vodou.Měkké maso dáme na mísu, z okrajů pekáčku seškrábneme připečenou šťávu, trochu ještě podlijeme a na kamnech povaříme i s kostmi, které pak odstraníme.Podáváme např. s jemným bramborovým knedlíkem nebo chlupatými knedlíky a kyselým zelím nebo např. jihomoravským dušeným kysaným zelím nebo se špenátem.Herečka a dobrá kuchařka Jiřina Šejbalová ve své mini kuchařce "Vaříme na chatě" (Krhanice 1968) se svěřila, že k vepřovým vrabcům se zelím dělá zapékané bosáky - což jsou bramborové nočky. Přípravu jídla popisuje takto:
Zapékané bosáky s vepřovými vrabci
Bosáky děláme den napřed, před vepřovými vrabci a zelím. Čtyři nebo pět větších brambor oloupeme, omyjeme a nastrouháme. Necháme ustát a slijeme vodu.Osolíme a dáváme tolik hrubé mouky, až je těsto tuhé jako na noky. Vykrajujeme nočky a vaříme v osolené vodě.Hotové bosáky dáme do větší mísy, aby nebyly moc na sobě a víc oschly a necháme do druhého dne.Druhý den děláme vrabce:Prorostlé vepřové maso asi 3/4 až 1 kilo, nakrájíme na větší kousky.Osolíme, okmínujeme, maličko podlijeme a necháme pod pokličkou trochu změknout.Když se šťáva z masa opět vpije, zase malinko podlijeme.Přidáme k masu rozkrojenou cibuli a dáme do spolu trouby již bez pokličky.Maso často podléváme, ale jen málo, jen tak, aby se nespálilo v ne příliš horké troubě, až jsou vrabci zlatí.Uvaříme kyselé zelí a na osmažené cibulce je necháme vysmahnout. Oschlé bosáky nakrájíme, dáme do pekáče k masu trochu opéct.Pak přidáme zelí, vše zamícháme a necháme v mírné troubě spéci dohromady.
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME