Vepřová kýta plněná po "staročesku"
(Ivan Vodochodský z pořadu "Vaříme s Maggi" na radiu "Frekvence 1",propagace firmy Maggi, březen 2003, česká kuchyně)

Suroviny:
  • 400 g vepřové kýty
  • 300 g mletého masa
  • 2 vejce
  • 150 g sušených hub (směs)
  • 2 cibule
  • 1 lžíce másla
  • 2 lžíce sádla
  • sůl
  • zázvor
  • mletý pepř
  • 1 litr světlého piva
  • 1 kostku "Bylinky česnek a petržel"
  • 1 sáček "Šťáva k vepřovému masu"
  • prášek "Harmonie Chuti"
    Příloha: jemný knedlík"

    Postup přípravy:
  • Na sádle krátce orestujeme cibuli, mleté maso, namočené sušené houby, vejce, sypký přípravek "Harmonii chuti" a kostku "Bylinky česnek a petržel".
  • Do dílu vepřové kýty vytvoříme pomocí ostrého špičatého nože kapsu, kterou vyplníme směsí mletého masa, vejce a hub, mletým pepřem, zázvoru a soli.
  • Potom kapsu uzavřeme a dáme do kastrolku s máslem a nahrubo nastrouhanou cibuli.
  • Mírně podlijeme směsí piva s vodou a zvolna pečeme doměkka.
  • Výpek zahustíme přípravkem "Šťáva k vepřovému masu".
    »Queenie například měla svůj zvláštní způsob, jak nadívat šunku k pečení. Byla to procedura uchvatná napohled a trvala celé hodiny. Nejdříve rozmělnila, smíchala a utřela koření - bobkový list,tymián, cibuli, hřebíček, hořčici, nové koření a pepř. Pak ostrým špičatým nožem probodla štavnatou šunku skrznaskrz. Do otvoru vecpala kořennou směs. Další bodnutí. Další plnění. A tak to opakovala znovu a znovu tak dlouho, dokud obrovská šunka nenabyla dvojnásobných rozměrů. Pak ji zabalila do pevného bílého plátna a zašila režnou nití. Naditou šunku i s obalem vložila do hrnce s vodou a uvařila. Když změkla, vyndala ji z hrnce, sňala zábal a šup s ní do trouby. A pak ji neustále polévala a podlévala sběračkou s dlouhou rukojetí. Nakonec se zase chopila dlouhého ostrého nože a nakrájela šunku na šťavnaté voňavé plátky, na jejichž růžovém mase vytvářela nádivka vzorek mozaiky. O mnoho ho let později předkládala herečka Kim Ravenalová na svých proslulých večírcích, jež ona a její choť Kennet Cameron tak rádi pořádali, svým hostům, hercům a kritikům, pokrm, který nazývala "šunka á la Queenie".«

    (Edna Ferberová, 1887-1968), americká prozaička: "Loď komediantů", Praha 1970)
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]