Druh masa |
Charakteristika masa |
Použití: |
11 - Vepřová hlava |
obsahuje kromě velkého podílu kostí také klihovité vazivo, tuk, kůži a menší množství svalů |
k přípravě tlačenky, jelítek, huspenin; maso podaváme samostatně jako ovar |
10 - Lalok (podbradek) |
- svým vysokým obsahem tuku a menším množství svalstva a kůže zjemňuje různé výrobky |
- tvoří základ žemlových jelítek, přidáváme do jaternic, jelítek apod.; můžeme jíst samostatně teplý, studený většinou ochucený kořením (pepř, paprika, hořčice) |
2 - Zadní a přední kolínka |
- tvoří menší svaly a šlachy, vazivo z velkým obsahem rosolujících látek (kolagenu) a značný mají podíl kostí |
- pro vysoký obsah kolagenu jsou zvláště vhodné pro přípravu huspenin a tlačenek; lze je uvařit a podávat jako ovar. |
1 - Zadní a přední nožičky |
- kromě kostí obsahují šlachy, vazivo, kůži a tedy hodně kolagenu. |
- pro vysoký obsah kolagenu jsou vhodné pro přípravu huspenin a tlačenek (vývar), nebo podáváme jako ovar. |
7 - Bok (bůček) |
- tuková tkáň je protkána pruhy svaloviny a částečně je pokryta kůží. |
- přidává se k vylepšení kvality tlačenek, jaternic i jelit. |
8 - Plec |
- je masitý ramenní sval, kerý není tolik tučný jako bůček. |
- přidává se do různých zabíjačkových specialit ke zlepšení jejich kvality. |
Játra |
- mají vysokou výživnou hodnotu (vitamíny a nerostné látky), bohužel také obsahují škodlivé látky z krmiva. |
- přidává se do zabíjačkových specialit - jaternic a tlačenek. |
Srdce |
- velmi hodnotná poněkud tužší svalovina, vyžadující delší tepelnou úpravu. |
- používá se k příprave zabíjačkových specialit (tlačenky). |
Jazyk |
- hodnotná surovina chutnější než srdce, po uvaření ji zbavíme tuhého obalu jeho stáhnutím. |
- obvyklá součást zabíjačkových specialit (jitrnice, tlačenky). |
Plíce a slezina |
- méně hodnotné suroviny |
- využívají se ponejvíce při přípravě jaternic. |
Kůže |
- má vysoký obsah rosolujícího kolagenu |
- zpevňuje texturu všech zabijačkových specialit (tlačenky, jitrnice), využívá se k přípravě rosolu. |
Krev |
- cenná potravina s obsahem důležitých aminokyselin a plně využitelné železo. |
- důležitá součást tmavých zabíjačkových specialit (jelita, černá polévka a tlačenka). |
»Sedí takhle rodinka u stolu a otec povídá: "Koupím prase, bude zabijačka, uděláme klobásky, a jitrničky. . ."Vzápětí se napřáhne a vrazí synovi takovou facku, až syn spadne ze židle.
Manželka vyjekne: "Co to proboha děláš? Proč ho biješ?"Otec na to: "Už ho vidím, debila, jak to žere bez chleba. . ."
(Chechtavý tygr, 28.03.2009)