Grilované vepřové se zelím
(Převzato od Michala Mládka: Grilování a barbeque pro všechny, severoamerická kuchyně)
Vepřová pečeně - je oblíbeným národním českým jídlem, velmi vydatným a chutnajícím zvláště po nějakém náročnějším fyzickém výkonu. Tento americký předpis je trochu jiný. Kombinuje vaření masa v aromatickém nálevu s jeho následným grilováním na dřevěném uhlí. Přípravu masa tj. jeho uvaření i přípravu zelí můžeme provést i den před vlastním grilováním a podáváním. Zelí jen znovu ohřejeme a maso grilujeme za 15 minut po jeho vyjmutí z chladničky.
Suroviny:
  • 2 kg vepřové krkovičky
  • 200 g prorostlé slaniny, na menší kostky
  • 4 cibule, na kostičky
  • 2 lžičky cukru
  • 1 lžička soli
  • 1 lžíce kmínu
    Příloha: vařené kyselé zelí s jablky a bramborami
  • 2 stroužky česneku
  • 2 kg kysaného zelí
  • 2 brambory
  • 2 jablka
  • 1 sklenička piva


  • Postup přípravy:
    Uvaření uzeného masa:
  • Vepřové maso omyjeme ve studené vodě, osušíme a slaninu nakrájíme na menší kostky.
  • Cibuli oloupeme a rozkrájíme na kostičky.
  • Slaninu necháme rozpustit ve velkém hrnci, přidáme cibuli a nechám mírně dusit, potom přilijeme litr horké vody.
  • Přidáme cukr, sůl, kmín, a uvedeme do varu - tohoto nálevu je nutno připravit tolik, aby maso zcela bylo ponořeno.
  • Oloupeme česnekové stroužky a přidáme spolu s vepřovým masem do vařící vody.
  • Vaříme bez pokličky na mírném ohni asi 1,5 hodiny.
  • Zbytek doby než vepřové dojde, t.j. asi 1 hodinu, je vaříme pod poličkou na mírném plameni.
  • Uvařené vepřové maso vyjmeme z nálevu a rozkrájíme na dvoucentimetrové plátky a necháme vychladnout.
    Grilování uvařeného masa:
  • Vychladlé plátky masa potřeme pivem a grilujeme na dřevěném uhlí z obou stran asi po 4 minutách za občasného potírání pivem a obracení.
    Příprava kyselého zelí:
  • Syrové kysané zelí načechráme dvěma vidličkami. pak vložíme do hrnce a přidáme 2 až 3 naběračky vývaru z vepřového masa.
  • Zelí vaříme asi hodinu.
  • Mezitím brambory okrájíme, jablka oloupeme a obojí nastrouháme na hrubším struhadle.
  • Vzniklou dřeň přidáme k uvařenému kysanému zelí, které udržujeme na vhodné teplotě.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]