Dadalova vepřová kýta s tropickou omáčkou
(Recept Jura Čermák - DDK, Kralupy, 2002)

Suroviny:
  • 300 g vepřové kýty na plátky
  • 340 g konzervovaných kousků ananasu
  • 1 menší cibule nadrobno nasekaná
  • 2 větší mandarinky (nebo pomeranč)
  • 1 citrón
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce škrobové moučky
  • 1/2 lžičky pasty z chilli pariček nebo 1 malá chilli paprička bez jader a důkladně omytá
  • 2 - 3 kostky cukru dle chuti
  • špetka soli dle chutí
  • hrstka drcených mandlí nebo jiných oříšků
    Příloha: rýže basmati (nebo jiný typ)

    Postup přípravy:
  • Z vepřové kýty odstraníme všechen tuk a nakrájíme ji na proužky asi 2 cm široké.
  • Scedíme ananas z konzervy a do jeho šťávy vymačkáme mandarinky a citrón, pecky zachytíme procezením přes prsty (téměř profesionálně :0).
  • Do ovocné směsi přidáme sójovou omáčku a rozsekanou cibuli a vložíme maso k marinování (2-6 hodin nebo i přes noc).
  • Kostky ananasu uchováme stranou zakryté, aby neoschly.
  • Marinované maso očistíme od kapaliny a kousků cibule a vložíme na menší množství opravdu horkého oleje.
  • Krátce osmahneme po obou stranách, aby se povrch zatáhl.
  • Do pánve s osmaženým masem nalijeme postupně omáčku a spolu vše dusíme, až je maso měkké.
  • Pak přidáme něco pikantního, pálivého např. chilli pastu nebo chilli papričku a ananasové kostky ještě krátce podusíme.
  • Dochutíme solí případně cukrem. a podáváme s rýží posypané nahrubo drcenými mandlemi.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]