Dadalova vepřová kýta s tropickou omáčkou
(Recept Jura Čermák - DDK, Kralupy, 2002)
Suroviny:300 g vepřové kýty na plátky340 g konzervovaných kousků ananasu1 menší cibule nadrobno nasekaná2 větší mandarinky (nebo pomeranč)1 citrón
2 lžíce sójové omáčky1 lžíce škrobové moučky1/2 lžičky pasty z chilli pariček nebo 1 malá chilli paprička bez jader a důkladně omytá2 - 3 kostky cukru dle chutišpetka soli dle chutí hrstka drcených mandlí nebo jiných oříšků
Příloha: rýže basmati (nebo jiný typ)
Postup přípravy:Z vepřové kýty odstraníme všechen tuk a nakrájíme ji na proužky asi 2 cm široké.Scedíme ananas z konzervy a do jeho šťávy vymačkáme mandarinky a citrón, pecky zachytíme procezením přes prsty (téměř profesionálně :0). Do ovocné směsi přidáme sójovou omáčku a rozsekanou cibuli a vložíme maso k marinování (2-6 hodin nebo i přes noc). Kostky ananasu uchováme stranou zakryté, aby neoschly. Marinované maso očistíme od kapaliny a kousků cibule a vložíme na menší množství opravdu horkého oleje. Krátce osmahneme po obou stranách, aby se povrch zatáhl. Do pánve s osmaženým masem nalijeme postupně omáčku a spolu vše dusíme, až je maso měkké. Pak přidáme něco pikantního, pálivého např. chilli pastu nebo chilli papričku a ananasové kostky ještě krátce podusíme. Dochutíme solí případně cukrem. a podáváme s rýží posypané nahrubo drcenými mandlemi.
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME