Mandlová vepřová pečeně
(Ze stránky Koření od Antonína, 1999)
Suroviny pro 4 porce:vepřové maso (pečeně, bůček, krkovice apod.)2 střední cibule
Na marinádu :100 g mandlí100 g rozinek1 citrónolejsměs koření "Pečená masa"sůl
Příloha: knedlíky
Postup přípravy:
Do dvou misek dáme samostatně mandle a rozinky. Přelijeme je vroucí vodou a necháme 3 - 5 minut odležet. Mandle oloupeme a vodu z rozinek slejeme.
Příprava marinády a marinování:Do mixeru vložíme oloupané mandle a rozinky, přidáme šťávu z citrónu, sůl, směs koření :"Pečená masa" a olej.Mixujeme, až mandle rozdrtíme a vznikne řidší kašovitá hmota.Vepřové maso opláchneme studenou vodou a připravenou marinádu vetřeme do masa (chvíli to trvá).Dle možností maso necháme v chladnu den odležet, během této doby maso několikrát obrátíme.
Pečení masa:Marinované maso přemístíme do pekáče, podlijeme vodou, přidáme nakrájené cibule, přikryjeme a vložíme do rozpálené trouby.Pečeme asi 15 minut na maximu, aby se povrch masa "zatáhl" a maso uvnitř zůstalo šťavnaté.Pak pečeme maso asi 2 hodiny (dle velikosti a typu trouby) při 200 °C.Během pečení poléváme výpekem a podléváme vodou.Ke konci pekáč odkryjeme a počkáme až povrch masa zrůžoví a výpek z masa (s cibulkou a marinádou) se změní ve hustou šťávu vhodnou k přelití porcí masa na talíři.
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME