Mandlová vepřová pečeně
(Ze stránky Koření od Antonína, 1999)

Suroviny pro 4 porce:
  • vepřové maso (pečeně, bůček, krkovice apod.)
  • 2 střední cibule
    Na marinádu :
  • 100 g mandlí
  • 100 g rozinek
  • 1 citrón
  • olej
  • směs koření "Pečená masa"
  • sůl

  • Příloha: knedlíky

    Postup přípravy:
    Do dvou misek dáme samostatně mandle a rozinky. Přelijeme je vroucí vodou a necháme 3 - 5 minut odležet. Mandle oloupeme a vodu z rozinek slejeme.
    Příprava marinády a marinování:
  • Do mixeru vložíme oloupané mandle a rozinky, přidáme šťávu z citrónu, sůl, směs koření :"Pečená masa" a olej.
  • Mixujeme, až mandle rozdrtíme a vznikne řidší kašovitá hmota.
  • Vepřové maso opláchneme studenou vodou a připravenou marinádu vetřeme do masa (chvíli to trvá).
  • Dle možností maso necháme v chladnu den odležet, během této doby maso několikrát obrátíme.
    Pečení masa:
  • Marinované maso přemístíme do pekáče, podlijeme vodou, přidáme nakrájené cibule, přikryjeme a vložíme do rozpálené trouby.
  • Pečeme asi 15 minut na maximu, aby se povrch masa "zatáhl" a maso uvnitř zůstalo šťavnaté.
  • Pak pečeme maso asi 2 hodiny (dle velikosti a typu trouby) při 200 °C.
  • Během pečení poléváme výpekem a podléváme vodou.
  • Ke konci pekáč odkryjeme a počkáme až povrch masa zrůžoví a výpek z masa (s cibulkou a marinádou) se změní ve hustou šťávu vhodnou k přelití porcí masa na talíři.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]