Vepřové plátky s opečenými banány
("Prima vařečka", TV Prima, červen 2001)

Suroviny:
  • 600 g vepřové pečeně bez kosti
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžíci pomerančové šťávy
  • 1 lžíci koňaku
  • sůl
    Příloha: opečené banány, brambory nebo rýže
  • 4 lžičky ostřejší hořčice
    Na opečené banány:
  • 4 banány
  • 2 lžíce pomerančové šťávy
  • 1 lžičku citrónové šťávy
  • Postup přípravy:
  • Maso nakrájíme na plátky a mírně osolíme, smícháme citrónovou i pomerančovou šťávu a koňakem.
  • Plátky masa opečeme na grilu a během pečení je potíráme hořčicí.
  • Ve druhé polovině pečení je potíráme směsí připravené ovocné šťávy s koňakem.
  • Při podáváním na upečené maso položíme opečený banán vcelku.
    Příprava opečeného banánu:
  • Méně zralé banány oloupeme a vložíme do ohnivzdorné misky a přelijeme směsí medu, pomerančové a citrónové šťávy.
  • Pečeme jr asi 10 minut v troubě.
    »". . . Ano řekl doktor, správně, už padla Breslau a pan přednosta zabil prase, zabíjačku rozeslal ještě, ale ty kýty, na který se tak těšil, tak ty už nemohl jíst, jak býval zvyklej, každej večer, když jsem přišel do služby, když jsem měl noční, tak jsem slyšel, jak sestupoval z toho svýho bytu, přišel a nabídnul velký talíř ražniči, půl kila vepřových plátečků, rychle osmažených na sádle, nasekaná cibulka vedle, přinesl to opásán zástěrou, bílou řezníckou zástěrou, a nabídl mně tu pochoutku, kterou nemohl jíst, obrátil židli opěradlem k sobě, opřel si bradu do složených prstů a tak seděl a díval se na mne, s jak velkou chutí polykám ty horké, rychlé smažené plátky vepřového masa, díval se na mne a já jsem vlastně jedl za něj, protože polykal, jako by jedl on ražniči. Celej měsíc jsem o každé noční tak jedl, talíř za talířem mi nosil pan přednosta, až jsem obě ty kýty snědl za něj. . ."«
    (Bohumil Hrabal: "Svatba v domě", ČS spisovatel Praha, 1991)
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]