Vepřové filety na kořeněném víně dle Nero Wolfe
(Rex Stout a redakce Viking Press "Kuchařka Nero Wolfe" s. 79, české vydání, vydavatelství Paseka Litomyšl, 1996)

Suroviny pro 6 porcí:
  • 1,4 kg vepřové panenky
  • 1 šálek sójové omáčky
  • 5 šálků burgunského vína
  • 1 velká cibule nakrájená a kolečka
  • 1 stroužek drceného česneku
  • 12 tlučených zrnek černého pepře
  • 1 karotka nakrájená na kolečka
  • 4 lžíce čerstvého strouhaného zázvoru
  • 4 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce dijónské hořčice

  • Příloha: opékané brambory, smažené hranolky

    Postup přípravy:
  • Maso rozkrájíme na šest stejných plátků a připravíme marinádu:
  • Do velké pánve nalijeme sójovou omáčku s burgundským vínem, přidáme cibuli, česnek, pepř, karotku i zázvor a dvacet minut na mírném ohni povaříme.
  • Vepřové plátky vložíme do větší mísy a přelijeme připravenou marinádou.
  • Necháme stát přes noc; občas maso obrátíme.
  • Dvě hodiny předtím, než hodláme jídlo podávat, předehřejeme troubu na 180 °C.
  • Maso vyndáme z marinády, osušíme a přes fólii naklepeme.
  • Na pánvi rozpustíme dvě lžíce másla a krátce na něm plátky masa orestujeme.
  • Jakmile zhnědnou, přemístíme je do zapékacího hrnce s poklicí, přelijeme marinádou tak, aby byly pouze ponořené (zbytek dáme stranou) a 1,5 hodiny pečeme.
  • Hotové odložíme na vyhřátou mísu.
    V rendlíku připravíme hořčicovou omáčku:<
  • Smíháme zbylé dvě lžice másla, mouku a půl šálku marinády s vypečenou šťávou.
  • Když směs zhoustne na omáčku, přidáme hořčici a za občasného míchání asi čtvrthodiny zvolna vaříme.
  • Hotovou omáčku procedíme a přelijeme přes vepřové plátky.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]