Vepřové filety na kořeněném víně dle Nero Wolfe
(Rex Stout a redakce Viking Press "Kuchařka Nero Wolfe" s. 79, české vydání, vydavatelství Paseka Litomyšl, 1996)
Suroviny pro 6 porcí:1,4 kg vepřové panenky1 šálek sójové omáčky5 šálků burgunského vína1 velká cibule nakrájená a kolečka1 stroužek drceného česneku12 tlučených zrnek černého pepře1 karotka nakrájená na kolečka4 lžíce čerstvého strouhaného zázvoru4 lžíce másla2 lžíce hladké mouky2 lžíce dijónské hořčice
Příloha: opékané brambory, smažené hranolky
Postup přípravy:Maso rozkrájíme na šest stejných plátků a připravíme marinádu:Do velké pánve nalijeme sójovou omáčku s burgundským vínem, přidáme cibuli, česnek, pepř, karotku i zázvor a dvacet minut na mírném ohni povaříme.Vepřové plátky vložíme do větší mísy a přelijeme připravenou marinádou.Necháme stát přes noc; občas maso obrátíme.Dvě hodiny předtím, než hodláme jídlo podávat, předehřejeme troubu na 180 °C.Maso vyndáme z marinády, osušíme a přes fólii naklepeme.Na pánvi rozpustíme dvě lžíce másla a krátce na něm plátky masa orestujeme.Jakmile zhnědnou, přemístíme je do zapékacího hrnce s poklicí, přelijeme marinádou tak, aby byly pouze ponořené (zbytek dáme stranou) a 1,5 hodiny pečeme.Hotové odložíme na vyhřátou mísu.
V rendlíku připravíme hořčicovou omáčku:<Smíháme zbylé dvě lžice másla, mouku a půl šálku marinády s vypečenou šťávou.Když směs zhoustne na omáčku, přidáme hořčici a za občasného míchání asi čtvrthodiny zvolna vaříme.Hotovou omáčku procedíme a přelijeme přes vepřové plátky.
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME