Grilované vepřové medailonky dle Nero Wolfe
(Rex Stout a redakce Viking Press "Kuchařka Nero Wolfe", strana 82., české vydání Paseka Litomyšl, 1996)

Suroviny pro 6 porcí:
  • 1,6 kg vepřové panenky
  • 3 lžíce másla
  • 1 1/2 lžíce mouky
  • 1 šálek hovězího vývaru
  • 1/2 šálku suchého červeného vína
  • 2 lžičky drobně nakrájené šalotky
  • 1/2 lžičky suchého červeného vína
  • 2 lžičky drobně nakrájené šalotky
  • 1/2 lžičky čerstvého estragonu (nebo 1/4 lžičky sušeného)
  • 4 lžíce vermutu
  • 2 lžíce vinného octa
  • 1 lžíce jemně sekané kyselé okurky
  • 1 lžíce sekané pažitky
  • 1 lžička práškové hořčice
  • sůl
  • řeřicha
  • Příloha: opečené brambory, bramborové hranolky

    Postup přípravy:
  • Maso nakrájíme asi na 6 mm plátky, osolíme, potřeme z obou stran máslem (polovinou uvedeného množství).
  • Pak maso zprudka opečeme (např. na grilu) a odložíme zatím na vyhřátou mísu.
  • Na pánvičce rozpustíme zbylé máslo, přidáme mouku a za stálého míchání usmažíme zlatavou jíšku.
  • Zvolna do jíšky přiléváme vývar s červeným vínem a mícháme, až omáčka dosáhne potřebné viskozity, pak ji odstavíme z plotny.
  • V rendlíku smícháme šalotku, estragon, vermut a ocet, vyvaříme tekutinu na poloviční množství.
  • Tuto směs přidáme do omáčky a za stálého míchání a ještě asi tři minuty povaříme.
  • Jednu lžíci omáčky smícháme s kyselou okurkou, pažitkou a práškovou hořčicí a také přidáme do omáčky.
  • Hotovou omáčkou přelijeme grilované vepřové medailónky a ozdobíme řeřichou.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]