Dušená vepřová panenka dle Nero Wolfe
(Rex Stout a redakce Viking Press "Kuchařka Nero Wolfe", české vydání nakladatelství Paseka Litomyšl, 1996, strana 81)

Suroviny:
  • 0,9 až 1,4 kg vepřové panenky
  • 4 šálky suchého bílého vína
  • 1 žlutá cibule na kolečka
  • 1 1/2 lžíce estragonového octa
  • 6 tlučených zrnek pepře
  • 1 bobkový list
  • 1 karotka na kolečka
  • 1 snítka petržele
  • 2 lžičky soli

  • 4 lžíce másla
  • 1 1/2 šálku rýže
  • 1 lžíce sekané petrželky
    Na višňovou omáčku
  • 2 šálky zavařených višní
  • 1 šálek šťávy z kompotu
  • 1 šálek bujónu
  • 1/2 lžičky škrobové moučky

  • Postup přípravy:
  • Vepřovou panenku vložíme do větší mísy a zalijeme marinádou.
    Připrava marinády k naložení masa:
  • V menším rendlíku smícháme víno, cibuli, ocet, pepř, bobkový list, karotku, celer, snítku petržele a lžičku soli a tuto směs 15 minut povaříme.
  • Šálek marinády si odložíme na pozdější použití do omáčky.
  • Zbytkem nálevu zalijeme maso a 24 hodin marinujeme.
  • Maso vyjmeme z marinády, necháme okapat a osušíme.
  • Na velké pánvi rozpustíme máslo a maso na něm ze všech stran osmahneme, pak je dáme na teplé místo a připravíme rýži.
    Připrava rýže:
  • Do pánve přidáme rýži, dobře ji promícháme, aby se všechny zrnka omastila a na středním ohni tři minuty pražíme.
  • Potom rýži nasypeme na dno větší zapékací mísy nebo do kastrolu vložíme maso i se přiměřeným nožstvím uchovaného nálevu a dusíme do měkka.
    Příprava višňové omáčky:
  • Višňovou omáčku připravíme smícháním odložené části marinády, višní i se šťávou a bujónu s rozmíchanou škrobovou moučkou.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]