Obalovaná vepřová panenka dle Nero Wolfe
(Rex Stout a redakce Viking Press "Kuchařka Nero Wolfe", s. 84, české vydání Paseka, Litomyšl 1996)

Suroviny:
  • 1,4 kg vepřové panenky
  • šálku hladké mouky
  • 1 nahrubo sekaná středně velká cibule
  • 1 nahrubo sekaná středně velká karotka
  • 1 nahrubo sekaný celerový stonek
  • 1 bobkový list
  • 2 snítky petržele
  • 1 šálek suchého bílého vína
  • 2 žloutky
  • 1 šálek čerstvé strouhanky
  • 1/4 šálku suchého sherry
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř


  • Postup přípravy:
  • Maso otřeme suchou utěrkou a poprášíme moukou, solí a pepřem.
  • Dno pekáče vyložíme cibulí, karotkou, celerem, přidáme bobkový list s petrželí, na to položíme vepřové maso a zalijeme vínem.
  • Pečeme půl hodiny za občasného polévání vlastní šťávou při teplotě 160°C.
  • Po vyndání z trouby necháme nepatrně vychladnout, šťávu z pekáče slijeme, procedíme a odložíme stranou.
  • Rozšleháme žloutky, maso v nich omočíme ze všech stran, pak obalíme strouhankou, navlhčíme sherry a opět obalíme ve strouhance; teplotu v troubě zvýšíme na 200 °C.
  • Vrátíme obalené maso na pekáč a pečeme dalších patnáct minut až kůrka zhnědne.
  • Z vypečené šťávy sebereme tuk a na rendlíku ji vyvaříme asi na polovinu šálku. Touto omáčkou přelijeme maso těsně před podáváním.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]