Vepřové řízky s pikantní nádivkou
("Prima vařečka", TV Prima, prosinec 2000)
»"V prvních letech první světové války si zvykly zvláště chudší ženy na lepší stravování a těžko věru dnes, kdy je peněz méně, se zvyká na předválečný stav. "Veť to bylo aš protivá pánu Bohu, jak si nekteré roby, dyš přišly do Brodu nebo Holešova pro válečné potpory, v hospodách porúčaly. Tá chtěla guláš, iná zaséj itrnice, Mařa Hadašova si porúčala smažený řízek z krkovičky a dožvíco fšecko by si nebyly naporúčaly. A tej pijatiky také si dopříly, že sa některým aj jazčiska mňátly. Až panáček mosél na kazatelnici proti téjto mlsnotě a objeznosti i rozežranosti vykřikovat".«
(Antonín Václavík: "Luhačovské Zálesí", národopisná studie, Luhačovice 1930)
Suroviny:
  • 400 g vepřových řízků
  • 300 g brambor
  • 75 g slaniny
  • 2 rohlíky
  • 2 lžíce smetany
  • 250 ml kyselé smetany
  • 1 lžíce sekané petrželky
  • tymián
  • sůl a pepř
  • chilli omáčka
  • olej

  • Postup přípravy:
  • Slaninu nakrájíme najemno a necháme rozpustit.
  • Pak slaninu smícháme s rohlíkem nakrájeným na malé kostičky, smetanou, petrželkou, tymiánem, osolíme, opepříme a nakonec přidáme chilli omáčku.
  • Touto nádivkou naplníme řízky, smotáme a spíchneme párátkem.
  • Závitky ze všech stran trochu osolíme a opepříme.
  • Omyté brambory ve slupce nakrájíme na tenké plátky, dáme na dno zapékací misky, na ně poklademe řízky a zalijeme kyselou smetanou.
  • Pečeme asi 20 minut při 200°C.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]