Vepřová panenka na majoránce
("Prima vařečka", TV Prima, prosinec 2000, česká kuchyně)

Suroviny:
  • 300 g vepřové panenky
  • slanina
  • sůl
  • pepř
  • lžíce hořčice
  • cibule
  • majoránka
  • 50 g másla
  • velké jablko
    Příloha: hlávkový salát

    Postup přípravy:
  • Vepřovou panenku nakrájíme na plátky asi 3 cm silné, plátky potřeme hořčicí a obalíme kolem dokola plátky slaniny.
  • Cibuli nakrájíme na kolečka, jablka na osminky a podusíme na másle.
  • Podušené jablka s cibulí vyjmeme z pánve a dáme stranou.
  • Na téže pánvi opečeme s obou stran plátky masa, posypeme majoránkou, přidáme cibuli s jablky a krátce spolu podusíme 2 minuty.
  • Podáváme na salátu a polité klasickým francouzským dresinkem (ocet, cukr, voda, špetka soli).
    »Sebevětší vzájemné ovlivňování světových národních kuchyni nemůže potlačit domácí jídelní tradicionalismus. Přes veškerý import zahraničních potravin a receptur, přes dráždivé svody nových koření setrvává národní chuť neochvějně na svých generacemi vyžvýkaných pozicích. Cizí novoty jsou jen zpestřením, dočasným vyšinutím ze stereotypu a jazyk se po nich spokojeně vrací k starému osvědčenému domácímu jídelníčku, ke své chuťové mateřštině. Jenom ty, poutníku, který ses vydal do světa poznávat cizí kraj a mrav a naplňuješ své oči cizí krásou a své uši cizí řečí, naplň i svá ústa cizí chutí. Poznávej jak chutná svět! Někteří turisté odmítají přizpůsobit svůj jazyk cizí chuti; jsou to často ti, kteří svůj mluvený jazyk považují za jediný na světě. Britská královna si prý při návštěvách v zahraničí dává sebou letecky posílat vodu i čaj. Proč ne, královna si to může dovolit. Nikdy se však nedoví, jak chutná jiný čaj než anglický. Myslím, že mnoho vzájemných nepochopení ve světě vzniká z toho, že někteří lidí pijí vodu po celý život pouze z jednoho pramene. Nejenom vodu.«

    (Jaroslav Vácha, český spisovatel: Cesty a poutníci", Olympia Praha 1989)

    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]