Vepřové závitky plněné žervé se zelím
("Prima vařečka", TV Prima, prosinec 2000)

Suroviny:
  • 400 g vepřové kýty
  • sůl, bílý pepř
  • 1 lžíce žervé s bylinkami
  • 1 cibule
  • olej
  • 100 ml bílého vína
  • 100 ml rajčatové šťávy
    Příloha: knedlík, noky
  • 300 g bílého zelí
  • 20 g anglické slaniny
  • 1 jablko
  • citrónová šťáva
  • sádlo
  • 100 ml smetany
  • 1 lžíce jíšky (může být instantní)

  • Postup přípravy:
  • Maso naklepeme, osolíme, opepříme a potřeme žervé, zavineme a pevně sepneme a vložíme na rozpálený olej.
  • Cibuli nadrobno posekáme, přidáme k závitkám na oleji a orestujeme.
  • Podlijeme vínem a rajčatovou šťávou a dusíme 15 minut.
    Připrava bílého zelí:
  • Zelí nakrájením na proužky, jablka nakrájením na špalíčky a hned je zakapeme citrónovou šťávou, aby nezhnědla.
  • Anglickou slaninu nakrájíme na kostičky a na suché pánvi opečeme do křupava.
  • Přidáme připravená jablka a chvíli podusíme a pak vyjmeme.
  • Ve výpeku po závitkách rozpustíme sádlo, vsypeme zelí a za stálého míchání, asi 10 minut, dusíme.
  • Přidáme opečenou slaninu s jablkem a ochutíme solí a pepřem.
  • Do šťávy z masa vlijeme smetanu, a zahustíme třeba instantní jíškou.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]