Krkovička v sýrové krustě
("Prima vařečka", TV Prima, listopad 2000)

Suroviny:
  • 600 g vykostěné krkovičky
  • 1 palice česneku
  • 1 šalotka
  • 500 g rajčat
  • 1/2 šálku červeného vína
  • 2 svazky petržele
  • 1 svazek pažitky
  • sůl a bílý pepř
  • 100 ml oleje
    Na marinádu:
  • 1 lžíce bazalky, šalvěj, oregano
  • 1/2 šálku koňaku
  • 1/2 šálku sherry
  • citrónová kůra
  • Na krustu:
  • 200 g sýra na strouhání
  • česnek
  • bylinky
  • 100 g strouhanky
  • 25 ml zakysané smetany
    Na omáčku:
  • 200 ml kuřecího vývaru
  • žloutek
  • škrobová moučka
  • citrónová šťáva
  • kapary
  • pepř
  • 100 g másla
  • Příloha: noky

    Postup přípravy:
    Krkovici prošpikujeme česnekem, osolíme opepříme. Pak maso naložíme do marinády ze směsi bazalky, šalvěje, koňaku, sherry, citrónové kůry. Marinádu ponecháme působit minimálně šest hodin, nejlépe však přes noc.
    Na pánvi rozpálíme tuk a maso z marinády na něm opečeme. Podlijeme červeným vínem a pečeme v troubě asi 30 minut. Přidáme posekaná rajčata a povrch masa potřeme sýrovou kašičkou připravenou z nastrouhaného sýra, česneku, čerstvých bylinek, strouhanky a smetany. Pečeme dalších 20 minut. Hotové nakrájíme na plátky a na talíři přelijeme citrónovou omáčkou.
    Příprava citrónové omáčku:
    Žloutek rozšleháme ve vývaru na vodní lázni se škrobovou moučkou, citrónovou šťávou a pepřem. Směs intenzivně šleháme na vodní lázni do zhoustnutí. Nakonec zjemníme kousky másla a přidáme nasekané kapary.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]