Řízek na nejnovější způsob
» Niels: Ale fuj! Místo toho vám přinesu řízek . . ." Donna Lu snaživě: "Obalovaný řízek musí při pečení plavat v horkém sádle a musí se hned jíst, aby strouhanka ještě křupala mezi zuby". "Velmi správně", chválil Niels a zamrkal na Manchua. "Jestli také dokážete připravit fazolové boby se spoustou španělského pepře a česneku na mexický způsob, pak jste schopna živit rodinu; co vám předložím já, je řízek na nejnovější způsob. Prosím zatímco vy budete žvýkat a hledat slova chvály, prozradím vám jak tato pochoutka vznikla".«
(Jakob Flach: "Minestra", Frakfurt na Mohanem, 1981)
Suroviny:
  • 600 g plátků libového vepřového masa
  • ementál strouhaný a na pláty
  • 1 citrón, šťáva
  • trojobal: mouka, vejce, strouhanka
  • tuk na smažení
    Příloha:brambory na různé způsoby, chléb

    Postup přípravy:
  • Řízky dobře naklepeme, pokapeme šťávou z citrónu, osolíme, opepříme a lehce posypeme strouhaným sýrem.
  • Maso necháme chvíli odležet, pak je obalíme v mouce, rozšlehaném vejci a strouhance a na jedné straně opečeme dohněda.
  • Obrátíme, na opečenou stranu položíme stejně velký, půl prstu silný plátek ementálského sýra, přikryjeme pokličkou a pečeme ještě dvacet minut na malém ohni.
  • To je všechno.

    Vepřový řízek můžeme také připravit atypicky:
  • Naklepané a osolené vepřové plátky obalíme v hladké mouce a rozšlehaném vejci a potom v nastrouhaných mandlích.
  • Usmažíme na oleji a pokapeme máslem, ještě teplé podáváme.

    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]