Vepřová pečeně s houbami a česnekem - Stuffed loin of Pork
("Dvě dámy při těle", seriál BBC2, TV Spektrum, 2001)
Suroviny:1 kg vepřového žebírkahouby4 stroužky česnekuvývar
Příloha: brambor, knedlík, chléb
Postup přípravy:Koupíme pěkný, tučný kousek vepřového žebírka, ale kůži a kosti odřízneme.Až maso naplníme houbami a česnekem bude to dobrůtka!Nejlépe, když je to pravý venkovský vepř a nikoliv ten stresovaný chudák z velkochovu.Maso pěkně nařízneme tak, že vytvoříme kapsu a do ní vložíme houby. Je celkem jedno jaké to jsou houby (hříbky, žampiony aj.). Pokud máme jen sušené houby, musíme je asi tak na půl hodiny namočit. Ale vodu z nich nevyléváme, bude se nám ještě hodit. Pokud máme, tak můžeme použít lanýže (ho, ho, :o)) jako to dělají v Perogordu, ale je to trochu extravagantní. Pak houby vezmeme a naplníme jimi maso. Je nakonec dobré mít vždycky nějaké houby doma při ruce. Hodí se do polévek do nákypů, no do čehokoliv.Když je namočíme a trochu obložíme bude z nich třeba i skvělá omeleta.K houbám v naší masité kapse ještě přistrčíme na plátky nakrájený česnek, česnek dodá vepřovému vynikající chuť, neboť česnek miluje vepřové a při pečení báječně voní. Je to prostě nádhera!
A jestliže jsme tak šikovní jako řezníci a umíme dělat ty pěkné smyčky s provázku, tak jimi pěkně pečínku svážeme a nebo ji stáhneme gumičkami od drůbeže.Jsou to však speciální gumičky určené k pečení drůbeže, svazují se jimi nohy a jsou pro vaření již vymyšlené a vhodné.Dáme maso na pekáč obrátíme a ještě posypeme trochou soli.A teď vezmeme všechno co jsme my nebo řezník z masa odřízli - je to důležité, je v tom veškerá chuť a vůně.Tímto obložíme naši pečínku, ve Skotsku neprodávají pečínku s vrchní kůží; a to je to škoda.Maso upečeme dozlatova za podlévání; k podlévání máme uschovanou šťávu z namočených hub, nebo si nachystáme kvalitní telecí nebo hovězí vývar a tím přelijeme maso, které nám už zhnědlo a kůžička a kosti mu dodaly krásnou vůni.No a teď to dáme do trouby asi na hodinu a půl., maso musí být velmi dobře propečené!
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME