Vepřová pečeně "Florentine" - Roast Pork Florentine
(Slimmers´Delights, Better Homes and Gardens Books, Great Britain, strana 72.)

Suroviny pro 4 porce:
  • 1,3 kg vepřového boku
  • 300 g mraženého sekaného špenátu
  • 50 g nastrouhané karotky
  • 1 menší jablko, oloupané, bez jader, na kostky a mírně ochlazené
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/4 lžičky sušené bazalky rozdrcené
  • 150 ml jablečné šťávy
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 1 ml lžičky škrobu
  • 25 g strouhané karotky
  • 1 lžíce jemně nasekané cibulky
  • několik koktejlových rajčátek
  • jarní petrželka (je-li to možné)
    Příloha: brambory, těstoviny

    Postup přípravy:
  • Z masa odstraníme tuk a napříč povrchem masa uděláme asi osm zářezu.
  • V misce smícháme špenát, karotku, jablko, sůl a bazalku.
  • Tuto směs vetřeme do zářezů; nešetříme! Musíme použít aspoň 70 až 80 g této směsi do každého ze zářezů.
  • Maso vložíme do pekáče a do středu masa zastrčíme teploměr (pokud ho už máme) a pečeme při 170 °C 1,5 až 2,5 hodiny.
  • Když teploměr zasunutý do středu masa ukazuje tak kolem 80 °C, pečínku vyjmeme z trouby necháme chvíli odpočinout, zatáhnout a mezitím připravíme jablečnou omáčku.
    Příprava jablečné omáčky
  • Na menší pánvi smícháme jablečný syrup, sójovou omáčku se škrobem.
  • To vše smícháme se zbytkem karotky (25 g) a cibulí, povaříme do zhoustnutí tj. až se začnout tvořit v kapalině bubliny.
  • Pak do zahuštěné omáčky vložíme pečínku, prohřejeme a podáváme.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]