Vepřová pečeně na curry - Pork with Curry Relish
(Slimmers´Delights, Better Homes and Gardens Books, Great Britain, strana 74, pro 8 porcí)

Suroviny:
  • 700 - 900 g vepřového bez kostí
  • sůl a pepř
  • 110 ml studené vody
  • 2 lžičky kukuřičné mouky
  • 1/2 - 1 lžičky prášku curry (kari koření)
  • 1/2 lžičky instantního kuřecího bujónu
  • 1 střední jablko oloupané a bez jader
  • 2 lžíce jemně nakrájených sušených meruněk
    Příloha: pečivo, brambory

    Postup přípravy:
  • Odstraníme veškerý tuk z masa a dáme je na rošt a na plech v troubě, osolíme a opepříme.
  • Zapíchneme teploměr (pokud ho máme, já jsem již jednoduchý, vpichovací i u nás v obchodě sehnal; jinak nám nezbývá než naše zkušenost!) a pečeme při 170 °C 1,5 až 2,5 hodiny; teploměr má ukazovat teplotu uvnitř masa 80 °C.
  • Pak vyjmeme maso z trouby a necháme před porcováním ještě asi 15 minut odpočinout - dojít, aby se šťávy vrátily od povrchu dovnitř masa.
  • Mezitím dáme do hrnce vodu, kukuřičnou mouku, curry koření a bujón.
  • Vaříme za míchání, až kapalinu zahustíme (u dna se začnou tvořit bubliny), přidáme jablka a meruňky.
  • Přikryjeme poklicí a dusíme 1 až 3 minuty, nebo jen tak dlouho, kolik je třeba vzhledem k jablkům, aby zase nebyla příliš měkká.
  • Maso rozkrájíme na 8 plátků a podáváme polité omáčkou.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]