Vepřová pečeně na curry - Pork with Curry Relish
(Slimmers´Delights, Better Homes and Gardens Books, Great Britain, strana 74, pro 8 porcí)
Suroviny:700 - 900 g vepřového bez kostísůl a pepř110 ml studené vody2 lžičky kukuřičné mouky1/2 - 1 lžičky prášku curry (kari koření)1/2 lžičky instantního kuřecího bujónu1 střední jablko oloupané a bez jader2 lžíce jemně nakrájených sušených meruněk
Příloha: pečivo, brambory
Postup přípravy:Odstraníme veškerý tuk z masa a dáme je na rošt a na plech v troubě, osolíme a opepříme.Zapíchneme teploměr (pokud ho máme, já jsem již jednoduchý, vpichovací i u nás v obchodě sehnal; jinak nám nezbývá než naše zkušenost!) a pečeme při 170 °C 1,5 až 2,5 hodiny; teploměr má ukazovat teplotu uvnitř masa 80 °C.Pak vyjmeme maso z trouby a necháme před porcováním ještě asi 15 minut odpočinout - dojít, aby se šťávy vrátily od povrchu dovnitř masa.Mezitím dáme do hrnce vodu, kukuřičnou mouku, curry koření a bujón.Vaříme za míchání, až kapalinu zahustíme (u dna se začnou tvořit bubliny), přidáme jablka a meruňky.Přikryjeme poklicí a dusíme 1 až 3 minuty, nebo jen tak dlouho, kolik je třeba vzhledem k jablkům, aby zase nebyla příliš měkká.Maso rozkrájíme na 8 plátků a podáváme polité omáčkou.
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME