Marinované kotlety z mátovou omáčkou z veky
(Jamie Olivier: "Šefkuchař bez čepice" seriál TV Spektrum, červen 2001)
Marinování - podle Jamie Olivera můžeme provádět ve víně, v zelenině, obecně v čemkoliv. Marinujeme dny, třeba i měsíce a pak maso dusíme. To je jeden způsob, ale jinak stačí rozdrtit trochu bazalky, nebo koriandru, přidat olivový olej a potřít tím třeba mečouna, nebo použít i jiné koření např. papriku a koriandrová semena a chilli. Vetřít to můžeme třeba do jehněčího a pak to podávat s kus-kusem. Japonci dokonce masírují krávy dokud jsou živé a pak je prodávají na drahé maso. Je to drahé, ale naprostá delikatesa, . . . asi to přehání. Dokážeme si představit naše sedláky jak říkají: "Pojď stračeno budu tě masírovat a marinovat"!
Suroviny:
  • 4 velké kotlety (nejlépe dvojkotlety)
    Na marinádu:
  • svazeček tymiánu
  • špetka soli
  • 1 palice česneku
  • 2 velké citróny
  • kůra z citrónu
  • olivový olej
  • brambory
  • 3 kořeny petržele
  • 2 hrušky
  • Na mátovou omáčku z veky:
  • střídka z jednoho staršího toastového chleba (veky)
  • svazek máty peprné, nakrájený
  • 1 lžíce hořčice Dijon
  • 13 lžic olivového oleje
  • sůl, pepř
  • 1 lžíce octa
  • trochu vody

  • Postup přípravy:
  • Koupíme čtyři velké vepřové kotlety; nejlépe když jsou dvojité.
  • Uvolníme žebra, nařízneme maso od kosti, seřízneme kůži, pokud tam zůstala.
  • Pak je naklepeme přes fólii a budeme je marinovat.
    Příprava marinády:
  • Svazeček tymiánu posekáme a vložíme do hmoždíře, s pěknou špetkou soli, aby nám krystalky soli vlákna bylinky pěkně narušila.
  • Pak to pěkně potlučeme i se stonky, abychom z nich dostali všechnu šťávu, to je skutečně důležité!
  • Chceme, aby se všechna chuť dostala do masa.
  • Vezmeme pěknou palici česneku a jen ji rozemneme v ruce, stroužky neloupeme jen je rozmáčkneme tak, aby pukly a chuť česneku se dostala do oleje.
  • Až to budeme péci, tak česnek bude uvnitř opravdu sladký a pak ho jenom vymáčkneme do šťávy.
  • Vezmeme citróny; pěkné dva velké citróny, oloupeme z nich proužek kůry a vymáčkneme šťávu, přidáme citrónovou kůru a pak ještě přidáme olivového oleje tolik, aby jsme mohli vzniklou kaši rozetřít po celém masu.
  • Teď tuto marináda nalijeme na maso a promneme je, marinádu potřebujeme dostat pěkně dovnitř masa.
  • Tak si to usnadníme ta, že nařízneme povrch masa nožem a vetřeme tam marinádu, neboť jinak bychom to museli nechat minimálně hodinku odležet.
  • Brambory nakrájíme na silnější plátky a přidáme na plech k masu.
  • Aby se nám upekly současně s masem, potřebují asi tak za jednu hodinu, musíme je nakrájet zhruba na 1 cm silné plátky.
  • Brambory předtím jenom trochu opláchneme, ale neloupeme!
  • Ještě přidáme tři kořeny petržele; pěkné petržele, rozřízneme ji na čtvrtky podélně a případné dřevnaté části odřízneme.
  • Teď ještě přiložíme dvě hrušky - pěkné, šťavnaté hrušky.
  • Ty rozkrojíme také na čtvrtinky a to budou asi za hodinku jistě upečené.
  • Vše naskládáme na plech a použijeme olej z marinády, kterým potřeme veškerou zeleninu, vše promícháme a na plechu uspořádáme.
  • Kotlety položíme navrch, aby se nám propekly, aby petržel i brambory trochu vykukovaly a citrón byl tak někde v rožku.
  • Teď to dáme konečně péci.K tomuto masu uděláme anglickou mátovou omáčku založenou na bílém chlebu (vece).
    Příprava mátové omáčky:
  • U staršího bílého chleba (veky) okrájíme kůrku a střídku je nakrájíme na drobné kousky (můžeme si pomoci mixerem) - to je již základ omáčky.
  • Teď vezmeme pěkný svazek máty a nakrájíme ji, z hrubších lodyh listy otrháme a ty nasekáme, ale ne zas moc najemno.
  • Teď potřebujeme hořčice typu "Dijon", dáme ji do omáčky asi jednu lžíci.
  • Smícháme mátu s chlebem a s hořčicí, pak přidáme 12 lžic olivového oleje.
  • Osolíme, opepříme a ještě přidáme 1 lžíci octa a trochu vody, aby to bylo krémovité.
  • Chleba rozetřeme o postranní stěny mísy. Směs necháme uležet asi půl hodiny, to je pro správnou chuť velmi důležité! A je to!
  • Maso vyndáme z trouby a podáváme na velké míse, omáčku servírujeme zvlášť.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]