Zapečené kotlety
("Prima vařečka", TV Prima, 2000, podle herce Michala Nového)

Suroviny:
  • 3 - 4 vepřové kotlety
  • slanina
  • 2 větší cibule
  • 4 větší brambory
  • 1 balení šlehačky
  • 100 g tvrdého sýra
  • pepř, sůl
  • paprika

    Postup přípravy:
  • Nakrájíme nadrobno cibuli a položíme s nakrájenou slaninou na dno pekáčku.
  • Kotlety položíme na dno pekáčku a na každou rozprostřeme plátek špeku.
  • Brambory naskládáme dokola pekáčku na strany (nepokládáme je na dno).
  • Vše zapečeme asi během 10-15 minut při 200 °C. Pak vyjmeme z trouby a zalijeme šlehačkou a vložíme zpět do trouby a dopečeme povrch dozlatova.
  • Před koncem pečení zasypeme povrch strouhaným sýrem a ještě chvíli zapékáme, aby se sýr rozpustil.
    »"Stůl se rychle zaplňoval talíři s jídlem. "Tak nám ukažte ty svý podsvinčata!" zvolal dědeček. Vyšli jsme ven na dvůr a hned se k nám hnalo velikánské psisko. Selátka byla růžová a legrační. Děda přihmouřil oči a dlouho si je prohlížel. Všiml jsem si, že mu poskočil ohryzek: děda polkl slinu. "Pěkný zvířátka," řekl Bujalské, která radostí zčervenala jako mák. "To by bylo pochutnáníčko!" děda znova polkl slinu. "Takový sele se vyvrhne a hodinu máčí ve vodě. Když se vyndá, naplní se pohankovou kaší se smetanou, do ní se dají vařený vejce, cibule, všechno se to osolí a trošku opepří. Sele se může naplnit i rejží a drobama se špekem. Pak se strčí do pece a takový půldruhý hodiny peče. No a potom se všici jenom olizujou"«

    (Valerij Ševčuk, 1939, ukrajinský prozaik: Zlatá tráva )
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]