Cigánský guláš s brambory
(Koření od Antonína, 4 porce, 2000)
Suroviny2 lžíce oleje100 g špeku nebo slaniny4 větší cibule2 stroužky česnekusměs koření"Maďarský guláš"500 g vepřového masa (hovězí, skopové, krůtí stehna)150 g klobásy (nejlépe paprikové) nebo uzeniny500 g bramborsůl2 sladké papriky (červená a zelená)3 rajská jablíčka2 okurky (sterilované ve sladkokyselém nálevu)1 lžíce kečupujíška na zahuštění
Příloha: tmavý chléb
Postup přípravy:Na oleji opečeme nadrobno nakrájenou slaninu.Když slanina zesklovatí, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a na plátky nakrájené stroužky česneku.Zpěníme a když začne cibule zlátnout, zasypeme rovnoměrně kořenící směsí "Maďarský guláš".Opatrně ještě chvíli restujeme do ztmavnutí a přidáme na kostičky nakrájené vepřové maso.Maso za stálého míchání opékáme a ode dna pečlivě seškrabujeme nánosy do úplného vysmahnutí šťávy.Podlijeme asi 500 ml vody a dále dusíme maso do změknutí (v tlakovém hrnci - cca 15 minut.).Guláš doplníme horkou vodou do jednoho litru, přivedeme k varu, osolíme a postupně přidáváme na kolečka nakrájené klobásy, oloupané a na kostičky nakrájené brambory, na proužky nakrájenou čerstvou papriku, nakrájená rajská jablíčka a na kolečka nakrájené okurky.Vaříme ještě na mírném ohni (cca 10 - 15 minut) až jsou brambory měkké.Pokrm zjemníme kečupem (sladkým nebo ostrým - podle chuti) a dle potřeby naředíme vodou nebo zahustíme tmavší jíškou.Dochutíme solí a cayenským pepřem a podáváme s čerstvým tmavým chlebem, nebo to jíme jen tak, bez ničeho.
nahoru
ZPĚT do kapitoly
HOME