Cigánský guláš s brambory
(Koření od Antonína, 4 porce, 2000)

Suroviny
  • 2 lžíce oleje
  • 100 g špeku nebo slaniny
  • 4 větší cibule
  • 2 stroužky česneku
  • směs koření"Maďarský guláš"
  • 500 g vepřového masa (hovězí, skopové, krůtí stehna)
  • 150 g klobásy (nejlépe paprikové) nebo uzeniny
  • 500 g brambor
  • sůl
  • 2 sladké papriky (červená a zelená)
  • 3 rajská jablíčka
  • 2 okurky (sterilované ve sladkokyselém nálevu)
  • 1 lžíce kečupu
  • jíška na zahuštění
    Příloha: tmavý chléb

    Postup přípravy:
  • Na oleji opečeme nadrobno nakrájenou slaninu.
  • Když slanina zesklovatí, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a na plátky nakrájené stroužky česneku.
  • Zpěníme a když začne cibule zlátnout, zasypeme rovnoměrně kořenící směsí "Maďarský guláš".
  • Opatrně ještě chvíli restujeme do ztmavnutí a přidáme na kostičky nakrájené vepřové maso.
  • Maso za stálého míchání opékáme a ode dna pečlivě seškrabujeme nánosy do úplného vysmahnutí šťávy.
  • Podlijeme asi 500 ml vody a dále dusíme maso do změknutí (v tlakovém hrnci - cca 15 minut.).
  • Guláš doplníme horkou vodou do jednoho litru, přivedeme k varu, osolíme a postupně přidáváme na kolečka nakrájené klobásy, oloupané a na kostičky nakrájené brambory, na proužky nakrájenou čerstvou papriku, nakrájená rajská jablíčka a na kolečka nakrájené okurky.
  • Vaříme ještě na mírném ohni (cca 10 - 15 minut) až jsou brambory měkké.
  • Pokrm zjemníme kečupem (sladkým nebo ostrým - podle chuti) a dle potřeby naředíme vodou nebo zahustíme tmavší jíškou.
  • Dochutíme solí a cayenským pepřem a podáváme s čerstvým tmavým chlebem, nebo to jíme jen tak, bez ničeho.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]