Pepřový kotlík
(Ze stránky Koření od Antonína, 1999)
Pepřový kotlík - je výborné jídlo pro posezení s přáteli. Pro svoji ostřejší chuť, nenáročnou přípravu a variabilnost použití surovin je oblíben především mezi pánskou částí populace
Suroviny pro 3 porce:
  • 200 g masa (kuřecí nebo vepřové)
  • 1 lžíce oleje (do marinády)
  • 1 větší cibule
  • 1 paprika
  • 1 rajské jablíčko
  • 100 g uzeniny nebo salámu
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžičky směsi koření "Steak"
  • 3 lžíce oleje na smažení
  • 200 g hub (žampionů)
  • 1 lžíce kečupu
  • 1 lžíce hladké mouky
    Na dochucení :
  • sůl, cayenský pepř
  • Přílohy: tmavý chléb

    Postup přípravy:
  • Kuřecí nebo vepřové maso nakrájíme na nudličky.
  • Maso vložíme do misky, do které přidáme lžíci oleje, nahrubo nakrájenou cibuli, na kostičky nakrájenou čerstvou papriku a rajské jablíčko, uzeninu (nakrájenou na kolečka), nebo na kostičky nakrájenéný salám, na plátky nakrájené stroužky česneku a kořenící směs od Antonína "Steak".
  • Vše dobře promísíme a necháme v lednici asi 1/2 hodiny odležet.
  • Na oleji osmahneme nakrájené houby (žampionů), přidáme naloženou směs a za stálého míchání smažíme, až do úplného změknutí masa.
  • Podlijeme asi 200 ml vody, zjemníme lžící kečupu, zaprášíme lžící hladké mouky a mírně povaříme cca 2-3 minuty.
  • Odstavíme, dle chuti dosolíme a přiostříme cayenským pepřem.
  • Podáváme s tmavým chlebem.
    « Sedí takhle rodinka u stolu a otec povídá: "Koupím prase, bude zabijačka, uděláme klobásky, jitrničky a gulášek . . ."
    Vzápětí se napřáhne a vrazí synovi takovou facku, až syn spadne ze židle.
    Manželka vyjekne: "Co to proboha děláš? Proč ho biješ?"
    Otec na to: "Už ho vidím, debila, jak to žere bez chleba..."»
    (Neviditelný pes: "Chechtavej tygr", březen 2009)

    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]