Název masa | Charakteristika | Použití v kuchyni | Poznámky |
Panenská pečeně; součást pečínky neboli kotlety |
úzký sval pod hřbetem; vylu- puje se z kotlety; je umístěna v kosti kotlety proti tzv. šálu. |
dušení (medailonky), grilování, rožnění (tj. minutky) aj. |
I. třída |
Pečínka neboli kotlety | sval pod páteří, je částečně ohraničen kostí - horní částí žebra |
dušení, smažení, rožnění, grilo- vání na minutky a pod. |
I. třída |
Krkovička | přední, tukem prorostlé maso | pečení, pečení na roštu, grilování | I. třída |
Kýta | zadní maso | smažení (řízky), pečení, dušení | II. třída |
Plecko, ramínko | přední maso s krátkými vlákny | dušení(guláše), pečení, na mleté minutky (čevabčiči) aj. |
II. třída |
Bůček | tučné více méně prorostlé maso z boků |
pečení, vaření | II. třída |
Lalok, hlava | podbradek hlavy a masitá kližko- vitá, zbývající část hlavy (rypá- ček, ouška |
vaření (ovar) | III.třída |
Kolínko | střední část nohy | vaření (ovar), pečení, a dušení | III. třída |
Nožičky (pazourky), ocásek, jazyk | různé chutné části vepříka | vaření, dušení | vedlejší části |
Plíce, játra | velmi chutné části vepříka | vaření, dušení; játra navíc smaže- ní a grilování |
vedlejší části |