Lizina dietní majonéza
(Elizabeth Taylorová: "Elizabeth radí jak zhubnout a být krásná", str. 178, Ikar Bratislava 1991, dietní kuchyně)
Elizabeth Taylorová - americká herečka známá z filmu "Cleopatra" a řady dalších filmů prožila období, kdy se pro ni kuchyně s plnou chladničkou stala nejmilejším místem v domě a kdy váha tvrdošíjně ukazovala 80 kg místo obvyklých 55-56 kg. Ze ženy, která byla jako proutek se najednou s příchodem padesátky stala obézní matróna. Rozhodla se bojovat a svůj vzhled. O tom co dokázala, co musela proto udělat a co ji nejlépe pomáhalo vrátit se k původní váze píše ve své knize "Takes Off - On Weight Gain, Weith Loss, Self Image and Self-Esteem" (New York 1988). V této knize uvádí řadu receptů své redukční diety. Specielní dietní majonéza je jedním z nich.
Suroviny:
  • 1 celé vejce
  • 1 žloutek
  • 1 lžíce balsamikového octa nebo jiného
  • šťáva z 1 citrónu
  • 2 stroužky česneku, oloupané a rozdrcené
  • 1/2 lžičky práškové hořčice
  • 1/2 lžičky worcesterské omáčky
  • 1 šálek saflorového nebo olivového oleje
  • náhražka soli nebo sůl a pepř
  • umělé sladidlo podle chuti
  • 1/2 šálku odtučněného mléka

    Postup přípravy:
  • Vajíčko, žloutek, ocet, citrónovou šťávu, česnek, hořčicový prášek a worcesterskou omáčku spolu důkladně rozmixujeme.
  • Mixér zapneme na vysoké otáčky a do směsi po troškách přidáváme olej.
  • Stejně jako při přípravě běžné majonézy směs velmi rychle houstne.
  • Majonézu přendáme do mísy a podle chuti osolíme, opepříme a přidáme umělé sladidlo.
  • Přilejeme mléko a důkladně smícháme.
  • Uložíme ve vzduchotěsné nádobě do chladničky a podle potřeby používáme; vydrží až šest týdnů.
  • Používáme ji na přípravu odlehčených nízkokalorických zálivek, dipů a omáček
    nahoru
    Na obsah kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]