Lizina dietní majonéza
(Elizabeth Taylorová: "Elizabeth radí jak zhubnout a být krásná", str. 178, Ikar Bratislava 1991, dietní kuchyně)Elizabeth Taylorová - americká herečka známá z filmu "Cleopatra" a řady dalších filmů prožila období, kdy se pro ni kuchyně s plnou chladničkou stala nejmilejším místem v domě a kdy váha tvrdošíjně ukazovala 80 kg místo obvyklých 55-56 kg. Ze ženy, která byla jako proutek se najednou s příchodem padesátky stala obézní matróna. Rozhodla se bojovat a svůj vzhled. O tom co dokázala, co musela proto udělat a co ji nejlépe pomáhalo vrátit se k původní váze píše ve své knize "Takes Off - On Weight Gain, Weith Loss, Self Image and Self-Esteem" (New York 1988). V této knize uvádí řadu receptů své redukční diety. Specielní dietní majonéza je jedním z nich.
Suroviny:1 celé vejce1 žloutek1 lžíce balsamikového octa nebo jinéhošťáva z 1 citrónu2 stroužky česneku, oloupané a rozdrcené1/2 lžičky práškové hořčice1/2 lžičky worcesterské omáčky1 šálek saflorového nebo olivového olejenáhražka soli nebo sůl a pepřumělé sladidlo podle chuti1/2 šálku odtučněného mléka
Postup přípravy:Vajíčko, žloutek, ocet, citrónovou šťávu, česnek, hořčicový prášek a worcesterskou omáčku spolu důkladně rozmixujeme. Mixér zapneme na vysoké otáčky a do směsi po troškách přidáváme olej. Stejně jako při přípravě běžné majonézy směs velmi rychle houstne.Majonézu přendáme do mísy a podle chuti osolíme, opepříme a přidáme umělé sladidlo.Přilejeme mléko a důkladně smícháme. Uložíme ve vzduchotěsné nádobě do chladničky a podle potřeby používáme; vydrží až šest týdnů. Používáme ji na přípravu odlehčených nízkokalorických zálivek, dipů a omáček
nahoru
Na obsah kapitoly
HOME