»Krupičník je vlastně staré tradiční a vydatné jídlo z Valašska zvané "varmuža". Vařilo se obzvláště při těžkých pracech. Příprava "varmuže se dosti různí, v podstatě jde o dva postupy: na pánvi upražíme slaninu, horký tuk zalijeme mlékem a osolíme, tekutinu se přivedeme do varu a zasypeme krupicí. Nadstavovala se i vaječina (míchaná vejce) s pokrájenou klobáskou a k tomu se přikusoval pagáček. J. Mička z Mladcové popisuje její přípravu takto: "Na kastrólu na rozpustěném špeku se osmažila cibule, zalila mlékem, do něhož se rozkvedlalo několik vajec. Do vařícího mléka se zasypala za stálého míchání krupice. Po zhoustnutí byla "škračka" čili "varmuža" hotová. Jedla se z kastróla s chlebem. Dle možnosti vajec a špeku to bylo jídlo vydatné, chutné a zvláště muži při sečení co snídaně oblíbené". Názvem varmuža se na různých místech Valašska a obecně ve staročeské kuchyni, označovalo i několik jiných jídel, např. ovocné omáčky a pod.«