Míchaná vejce nastavená bulgurem
(Jura Čermák: Dadalova kuchařka, Kralupy, říjen 2004)Vzpomínka na maminčin krupičník z války, mně dovedla k myšlence využít k nastavení smažených míchaných vajec drcené pšenice - bulgur, která je dnes stále více k dispozici v našich obchodech. Nalezl jsem ji dokonce v Kralupech - a to je už co říci. Byl to bio-produkt z Turecka. Bulgur nemusíme vařit; jen ho namočíme do kapaliny (vody, vývaru, mléka), kde asi po 20 minutách změkne a můžeme ho použít ihned do různých pokrmů. Může nahradit rýži, kous-kous aj. Je populární v zeleninových salátech (např."tabouli") aj. Je velmi sytý a hlavně moc zdravý, vítaný zejména vegetariány. Další informace si můžeme najít v lexikonu DDK pod příslušným heslem "bulgur", tak nebudu zdržovat.
Suroviny pro 2 porce:2 vejce5 lžíc mléka4 lžíce bulguru1 střední cibule, najemno nakrájená1 zelená paprika, bez semínek, nakrájená1 lžíce rostlinného olejepepř a sůl
Postup přípravy:Do hrnečku nasypeme bulgur zalijeme úplně mlékem a necháme asi 20 minut až změkne.V jiném hrnečku rozšleháme vejce, osolíme, opepříme a když je již bulgur měkký zalijeme ho vejci a promícháme. Na pánvi rozehřejeme tuk, na kterém osmahneme cibuli do sklovita (raději ji malinko osolíme, aby pustila vodu a nepřipálila se) i s paprikou. Pak na horkou pánev nalijeme vaječnou směs se změklým bulgurem a za míchání necháme vajíčka srazit.Dochutíme pepřem, solí a podáváme s chlebem nebo na topinkách obložené zeleninou (rajčaty a pod.).
nahoru
Na obsah kapitolyHOME