Velikonoční vaječná tlačenka dle Dr. Oetkera
(Receptář Dr. Oetkera č. 25: "Malované Velikonoce", 2010)

Vaječná tlačenka Dr. Oetkera-foto zdrojSuroviny:
  • 1 sterilovaná zelenina ve sladkokyselém nálevu např. Moravanka o hmotnosti 330 g
  • 3 zarovnané lžíce želatiny v prášku nebo 3 plátky želatiny (DDK doporučuje - raději 6 plátků)
  • 75 ml nálevu získaného po odkapání zeleniny
  • 4 natvrdo vařená vejce, na menší kousky
  • 1 menší cibule, na menší kousky
  • 250 ml tatarské omáčky
  • 1 zarovnaná lžička soli
  • 1/2 lžičky mletého pepře
  • 1 lžíce octa
    Postup přípravy:
  • Na sítku necháme dobře okapat zeleninu a nálev zachytíme.
  • Želatinu necháme podle návodu na obale nabobtnat v 75 ml nálevu okapaného z naložené zeleniny.
  • Zeleninu s nakrájenými s vejci a cibulí smícháme s tatarskou omáčkou, osolíme a opepříme.
  • Přidáme nabobtnalou želatinu a dochutíme octem.
  • Tekutou směs nalijeme do formy (např. na biskupský chlebíček, nebo raději menší) vyloženou potravinářskou fólií.
  • Vložíme do chladničky a zde necháme minimálně tři hodiny, nejlépe přes noc, ztuhnout.
  • Ztuhlou tlačenku vyklopíme, stáhneme fólii a krájíme.
  • Podáváme s čerstvým chlebem nebo pečivem.

    Vaječná tlačenka
    (Recept distributora a výroce sáčkové želatiny)
    Suroviny:
  • 33 g práškové želatiny
  • 6 vajec můžeme použít i např. bílkový Šmakoun
  • 1 sterilovaný zeleninový salát (např. Moravanka)
  • 1 cibule
  • 20 dkg měkké uzeniny nebo rostlinné maso ROBI
  • 250 g majolky
  • 1 kostka masoxu
    Postup přípravy:
  • Uvařená vejce, cibuli, salám, nakrájíme na kostičky a vkládáme do mísy.
  • Přidáme scezenou zeleninu, majolku a vše opatrně promícháme (žloutky jsou přece jen hodně drobivé).
  • Nálev ze zeleninového salátu doplníme na objem 300 ml vodou a získanou tekutinu rozdělíme na dvě poloviny.
  • Do jedné poloviny kapaliny namočíme práškovou želatinu a do druhé poloviny rozdrobíme masox a dáme vařit.
  • Druhou polovinu kapaliny s rozmíchanou želatinou necháme chvílku nabotnat a postupně za stálého míchání na mírném plameni přivedeme k varu. Nevaříme ji však (!), to želatina nemá ráda! Tak ji raději hned odstavíme a necháme pomalu vychladnout.
  • Po chvilce (dokud je želatina ještě tekutá), vše co máme připraveno smícháme dohromady a tuto směs rozprostřeme do nějaké hezké formy (např. na srnčí hřbet aj.) a necháme ztuhnout v chladničce.
  • Tuhnutí trvá to několik hodin a (3-4 hodiny) a když je již hmota v pevném stavu vyklopíme ji na podnos.
  • Pomůžeme si mírným nahřátím stěn formy teplou utěrkou nebo ponořením dna na chvilku do horké vody.
  • Pak úhledně nakrájené porce podáváme s chlebem a nebo jíme jen tak.
    nahoru
    Aspik
  • Právě nabyté zkušenosti můžeme využít k přípravě chutného "Aspiku".
  • Výše uvedené množství želatiny v sáčku (33 g) vsypeme do vody a necháme 5 minut bobtnat.
  • Za mírného, ale stálého míchání téměř přivedeme varu, a ihned odstavíme z ohně; proč to již víme!
  • Želatina začíná tuhnout asi tak po 2 hodinách v chladném prostředí a tak ji ještě před tím různě ochutíme, nebo něčím dobrým naplníme - např. pokrájeným různým masíčkem, rybami, zeleninou nebo i ovocem aj.
    nahoru
    Na obsah kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]