Velikonoční vaječná tlačenka dle Dr. Oetkera
(Receptář Dr. Oetkera č. 25: "Malované Velikonoce", 2010)
Suroviny:1 sterilovaná zelenina ve sladkokyselém nálevu např. Moravanka o hmotnosti 330 g3 zarovnané lžíce želatiny v prášku nebo 3 plátky želatiny (DDK doporučuje - raději 6 plátků)75 ml nálevu získaného po odkapání zeleniny4 natvrdo vařená vejce, na menší kousky1 menší cibule, na menší kousky250 ml tatarské omáčky1 zarovnaná lžička soli1/2 lžičky mletého pepře1 lžíce octa
Postup přípravy:Na sítku necháme dobře okapat zeleninu a nálev zachytíme.Želatinu necháme podle návodu na obale nabobtnat v 75 ml nálevu okapaného z naložené zeleniny.Zeleninu s nakrájenými s vejci a cibulí smícháme s tatarskou omáčkou, osolíme a opepříme.Přidáme nabobtnalou želatinu a dochutíme octem.Tekutou směs nalijeme do formy (např. na biskupský chlebíček, nebo raději menší) vyloženou potravinářskou fólií.Vložíme do chladničky a zde necháme minimálně tři hodiny, nejlépe přes noc, ztuhnout.Ztuhlou tlačenku vyklopíme, stáhneme fólii a krájíme.Podáváme s čerstvým chlebem nebo pečivem.
Vaječná tlačenka
(Recept distributora a výroce sáčkové želatiny)
Suroviny:33 g práškové želatiny 6 vajec můžeme použít i např. bílkový Šmakoun1 sterilovaný zeleninový salát (např. Moravanka)1 cibule20 dkg měkké uzeniny nebo rostlinné maso ROBI250 g majolky1 kostka masoxu
Postup přípravy:Uvařená vejce, cibuli, salám, nakrájíme na kostičky a vkládáme do mísy. Přidáme scezenou zeleninu, majolku a vše opatrně promícháme (žloutky jsou přece jen hodně drobivé).Nálev ze zeleninového salátu doplníme na objem 300 ml vodou a získanou tekutinu rozdělíme na dvě poloviny.Do jedné poloviny kapaliny namočíme práškovou želatinu a do druhé poloviny rozdrobíme masox a dáme vařit. Druhou polovinu kapaliny s rozmíchanou želatinou necháme chvílku nabotnat a postupně za stálého míchání na mírném plameni přivedeme k varu. Nevaříme ji však (!), to želatina nemá ráda! Tak ji raději hned odstavíme a necháme pomalu vychladnout. Po chvilce (dokud je želatina ještě tekutá), vše co máme připraveno smícháme dohromady a tuto směs rozprostřeme do nějaké hezké formy (např. na srnčí hřbet aj.) a necháme ztuhnout v chladničce.Tuhnutí trvá to několik hodin a (3-4 hodiny) a když je již hmota v pevném stavu vyklopíme ji na podnos.Pomůžeme si mírným nahřátím stěn formy teplou utěrkou nebo ponořením dna na chvilku do horké vody. Pak úhledně nakrájené porce podáváme s chlebem a nebo jíme jen tak.
nahoru
AspikPrávě nabyté zkušenosti můžeme využít k přípravě chutného "Aspiku".Výše uvedené množství želatiny v sáčku (33 g) vsypeme do vody a necháme 5 minut bobtnat.Za mírného, ale stálého míchání téměř přivedeme varu, a ihned odstavíme z ohně; proč to již víme!Želatina začíná tuhnout asi tak po 2 hodinách v chladném prostředí a tak ji ještě před tím různě ochutíme, nebo něčím dobrým naplníme - např. pokrájeným různým masíčkem, rybami, zeleninou nebo i ovocem aj.
nahoru
Na obsah kapitoly
HOME