Čtyřikrát vejce dle Jiřiny Šejbalové

(Španělská vejce - Vajíčka s křenem - Vajíčka se sardelovou pastou -
Smažená vejce)

Španělská vejce
(Jiřina Šejbalová:"Vaříme na chatě", Krhanice, říjen 1968)
Suroviny:
  • 5 - 6 vajec (dle počtu strávníků)
  • 3 menší stroužky česneku
  • šafrán
  • trochu kmínu
  • 12 spařených a oloupaných mandlí
  • krajíček chleba
  • sůl, pepř
  • trochu muškátového oříšku
  • olej

  • Postup přípravy:
  • Na pánvičce osmažíme na oleji česnek, chléb, a mandle.
  • Když je vše usmaženo vyjmeme z pánve, dáme do hmoždíře a roztlučeme se šafránem a muškátovým oříškem na hustou kaši.
  • Přidáme olej, na kterém jsme to pražili a zalijeme trochou horké vody.
  • Směs nalijeme do ohnivzdorných misek nebo skleniček od hořčice.
  • Vejce nasázíme nahoru na kaši z hmoždíře.
  • Pečeme v dobře vyhřáté troubě, až vejce sednou, (v případě použití skleniček od hořčice pečeme raději na vodní lázni, tj. narovnané v kastrolu s vodou).
  • Získáme pokrm se zajímavou chuťovou kombinací a vůní pečené husy.
    nahoru

    Vajíčka natvrdo s křenem
    Suroviny:
  • 5 - 6 vajec (dle počtu strávníků)
  • strouhaný křen
  • máslo
  • trochu kmínu
  • 12 spařených a oloupaných mandlí
    Postup přípravy:
  • Pro přípravu vajiček s křenem nejdříve vajíčka uvaříme natvrdo,.
  • Pak je rozkrojíme, posolíme, posypeme strouhaným křenem a polijeme vroucím máslem a sníme.
    V jiné variantě
  • Ještě syrová vejce vyklepneme do skleničky od hořčice a ve vodní lázni je povaříme, až ztuhne jenom bílek.
  • Posypeme strouhaným křenem a zalijeme horkým máslem.
    nahoru

    Plněná vejce sardelovou pastou
    Suroviny:
  • sardelky
  • máslo
  • cibulka
  • hořčice
  • citrónová šťáva
  • kapary (máme-li)

  • Postup přípravy:
  • Natvrdo uvařená vejce podélně rozkrojíme, žloutky vyjmeme a utřeme se sardelovým máslem, opepříme, nastrouháme trošku cibulky, přidáme hořčici a zakapeme citrónem.
  • Máme-li po ruce kapary, přidáme je do utřené hmoty a naplníme jí půlky bílků.
  • K tomu všemu podáváváme opražené toasty.
    nahoru

    Smažená vejce
    Suroviny:
  • 5 - 6 vajec (dle počtu strávníků)
  • olej
  • citrónová šťáva
    Na trojobal: strouhanky, vejce, mouka
    Postup přípravy:
  • Vejce natvrdo uvařená rozkrojíme.
  • Žloutek vyjmeme, utřeme s trochou olejem a zakapeme citrónem.
  • Vrátíme žloutek do bílkových půlek, které přimáčknutím opět slepíme, pak obalíme jako řízek a na nepříliš prudkém ohni osmažíme.
  • Oleje musí být tolik, aby vejce plavala; použijeme proto menší kastrůlek.
    nahoru
    Na obsah kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]