Meruňková omeleta dle Nero Wolfe
(Rex Stout a redakce Viking Press "Kuchařka Nero Wolfe", české vydání, str. 15, Paseka Litomyšl, 1996)
Suroviny pro 2 porce:1 šálek meruňkové zavařeniny30 ml kmínky6 vajec2 lžíce studené vody1/2 lžičky soli2 lžičky cukru2 lžíce másla1 lžičky moučkového cukru
Postup přípravy:Smícháme meruňkovou zavařeninu s kmínkou a zatím dáme stranou a předehřejeme troubu na maximum.Tři vejce vyklepneme do menší misky, přidáme lžíci vody, čtvrt lžičky soli, lžičku cukru a vše důkladně ušleháme do pěny.Na pánvi na horkém másle (s vodou již prská) vlijeme vaječnou směs a rozetřeme ji vidličkou po celém dně.Druhou rukou pánví potřásáme, aby se vejce nepřichytila ke dnu.Když se hmota spojí, ale není ještě ztuhlá, vložíme do středu omelety půl lžíce meruňkové zavařeniny. Omeletu stočíme nebo ji přehneme napůl a dáme na vyhřátou zapékací misku.Posypeme polovičkou práškového cukru a dáme grilovat do horké trouby.Podáváme ihned, ještě teplé.
Obměny:
Omeleta se slaninou a meruňkamiDo směsi vajec přidáme místo vody cukr a lžíci griotky a dva plátky opražené slaniny. Vynecháme náplň a místo cukrem omeletu glazujeme horkou meruňkovou marmeládou.
Jahodová omeletaDo středu omelety vložíme jahodovou směs kterou si připravíme zhruba asi 1/2 litru jahod, rozmačkaných se lžící cukru, šťávou z jednoho citrónu a asi 15 ml griotky. Směs necháme asi hodinu odležet v lednici, aby jahody pustily šťávu. Šťávu pak slijeme a ohřejeme na malé pánvi. Před přípravou omelety ušleháme 1/4 šálku smetany a vmícháme do okapaných drcených jahod. Omeletu pak přelijeme trochou horké šťávy a glazujeme v troubě. Zbylou šťávu použijeme jako omáčku při podávání.
nahoru
Na obsah kapitolyHOME