Meruňková omeleta dle Nero Wolfe
(Rex Stout a redakce Viking Press "Kuchařka Nero Wolfe", české vydání, str. 15, Paseka Litomyšl, 1996)

Suroviny pro 2 porce:
  • 1 šálek meruňkové zavařeniny
  • 30 ml kmínky
  • 6 vajec
  • 2 lžíce studené vody
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 lžičky cukru
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžičky moučkového cukru

    Postup přípravy:
  • Smícháme meruňkovou zavařeninu s kmínkou a zatím dáme stranou a předehřejeme troubu na maximum.
  • Tři vejce vyklepneme do menší misky, přidáme lžíci vody, čtvrt lžičky soli, lžičku cukru a vše důkladně ušleháme do pěny.
  • Na pánvi na horkém másle (s vodou již prská) vlijeme vaječnou směs a rozetřeme ji vidličkou po celém dně.
  • Druhou rukou pánví potřásáme, aby se vejce nepřichytila ke dnu.
  • Když se hmota spojí, ale není ještě ztuhlá, vložíme do středu omelety půl lžíce meruňkové zavařeniny.
  • Omeletu stočíme nebo ji přehneme napůl a dáme na vyhřátou zapékací misku.
  • Posypeme polovičkou práškového cukru a dáme grilovat do horké trouby.
  • Podáváme ihned, ještě teplé.
    Obměny:
  • Omeleta se slaninou a meruňkami
  • Do směsi vajec přidáme místo vody cukr a lžíci griotky a dva plátky opražené slaniny.
  • Vynecháme náplň a místo cukrem omeletu glazujeme horkou meruňkovou marmeládou.
  • Jahodová omeleta
  • Do středu omelety vložíme jahodovou směs kterou si připravíme zhruba asi 1/2 litru jahod, rozmačkaných se lžící cukru, šťávou z jednoho citrónu a asi 15 ml griotky. Směs necháme asi hodinu odležet v lednici, aby jahody pustily šťávu. Šťávu pak slijeme a ohřejeme na malé pánvi. Před přípravou omelety ušleháme 1/4 šálku smetany a vmícháme do okapaných drcených jahod. Omeletu pak přelijeme trochou horké šťávy a glazujeme v troubě.
  • Zbylou šťávu použijeme jako omáčku při podávání.
    nahoru
    Na obsah kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]